Jan Kvapil z iniciativy Stop tunelům, která proti současné podobě dokumentu vystupovala, ihned po hlasování avizoval, že se obrátí na soud. Prý je špatný a obsahuje řadu vad.

Jaký bude další postup vaší iniciativy? Celou dobu jste vystupovali proti, ale plán nakonec prošel.
My nejsme spokojeni jak to skončilo, neboť byl schválený špatný územní plán. Jen s jistou perspektivou možného vynětí toho obchvatného systému. Takže se budeme soudit.

Co se vám především na schváleném územním plánu nelíbí?
Ten územní plán nemá vizi. Je předražený. Jde na ruku podivným strukturám. Hlavně byl přijatý netransparentně. Není to územní plán pro občany.

Říkáte, že se vám územní plán nelíbí. Ale zároveň přece zastupitelé zahájili vynětí těch vámi kritizovaných tunelů.
Ale ani toto se nám vůbec nelíbí. Tím se možná napraví jedna malá složka územního plánu, který ale zůstane dále špatný. Navíc není vůbec jasné, jak to skončí. Existuje tisíc a jedna možnost, proč tento závazek odstranit tunely nakonec nebude vůbec dotažený. Třeba kvůli penězům. Nebo přijde nějaký pseudoodborník a řekne, že to nejde. A zastupitelé řeknou aha, to je nám líto. Nebo se nakonec ta změna ani neodhlasuje.

Zastupitelům jste předával jistý balíček. Co v něm vlastně bylo?
Ne ne, to jsem nepředal zastupitelům, to jsem předal občanům tohoto města. Dal jsme ho v jednací síni pod vánoční stromeček a my občané si ho teď můžeme vzít. Vlastně zastupitelé nám ho dali jako vánoční dárek. Je v něm studie za 6,9 milionů korun. Je to vlastně jen elaborát, který byl zkompilovaný a stažený z internetu. Je to symbolika toho, jak se tady hospodaří, toho, co je vlastně územní plán. A symbolika je i ve zlatém obalu. Navrch huj a uvnitř fuj.

#nahled|https://g.denik.cz/54/40/20111216_uzemni_plan_tabulka_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/54/40/20111216_uzemni_plan_tabulka.jpg|Graf vytvořený sdružením Stop tunelům, který ukazuje srovnání cen územních plánů v různých městech. #

Zpracoval Vít Lukáš