Tak nějak to vypadalo v sobotu na adventním jarmarku ve dvoře Muzea města Ústí nad Labem.

„Chtěli jsme, aby muzeum zavedlo další tradici. Začali jsme už v létě porcelánem a kameninou, před Vánoci pokračujeme adventním jarmarkem,“ popisoval to Jiří Petrů, zastupující ředitel muzea. „Také, dnes máme vernisáž výstavy Ústečané Sobě. Tedy darů, jež za celou 135 letou historii muzeum obdrželo.“

Mezi stánky se například daly koupit výrobky z rohu indického vodního buvola. „Vypadá to jako z plastu, tak tlustý roh buvol určitě nemá,“ dal se slyšet jeden z procházejících.

„Oni to ti řemeslníci různě leští, nahřívají, roztahují,“ popisovala výrobu tácku, či talířku Jitka Klepačová, která sem tyto výrobky přivezla. „Určitě to není plast,“ smála se. „Vidíte, jaká to má léta,“ poukazovala na zřetelné linie leštěného výrobku.

Tradičním tovarem pak byly masné výrobky. Málokdo odolal a ochutnal zabijačkový guláš. „Jen aby to nebylo samá houska,“ zašpičkoval další z návštěvníků jarmarku.

Vernisáž výstavy Ústečané sobě začala po dvanácté hodině. K vidění je například fosilizovaná třetihorní želva, sbírka stříbrných mincí, jež ještě nikdy nebyla vystavována a další zajímavosti. K výstavě Novák řekl, že při volbě jejího názvu si zaparafrázovali na známé Národ sobě. Dary, které věnovali Ústečané za posledních 135 let, totiž potěší zase další generace obyvatel Ústí.