Podle mluvčího města Alexandra Kuchaře bude celá akce stát 106 tisíc korun. „Ohňostroj bude pořádat společnost Crazy production a jako místo vypouštění ohňostroje jsme vybrali nábřeží u Mariánského mostu,“ uvedl Kuchař.

Oficiální ohňostroj ve městě bude podle informací redakce nejspíše poprvé od oslav milénia. Jestli město i poté nějaký pořádalo, radnice nesdělila.

Zajímavé je, že město přišlo s vlastním ohňostrojem zrovna v době, kdy obrací každou korunu. Politici se ještě neshodli ani na rozpočtu na příští rok, a Ústí nad Labem dluží přes jeden a půl miliardy korun.

Primátor Vít Mandík řekl, že původně vedení města uvažovalo i o větší akci. V plánu byl například program pro děti nebo rozdávání teplé polévky či guláše.

„Nakonec jsme ale zůstali jen u ohňostroje, který nebude nijak velký,“ řekl. Dodal, že akce nebude ani ozvučená, proto lidé asi neuslyší přípitek, který hodlá o půlnoci na nábřeží pronést. Nejlepší místo na sledování atrakce prý bude most Edvarda Beneše nebo Střekovské nábřeží.

Libor Zajíček z Crazy production prozradil, že ohňostroj připravila specializovaná pražská firma. „Pyrotechnici přijedou už odpoledne vše připravit. Půjde o tradiční ohňostroj, nejdříve se začne menšími rachejtlemi a pak přijdou ty velké pecky. Myslím si, že se to lidem bude líbit,“ řekl a dodal, že on sám navrhoval městu udělat větší ohňostroj, alespoň za dvojnásobek ceny.

„Jsem maximalista, ale i tento bude moc pěkný,“ usmál se Zajíček. Opozici nápad uspořádat ohňostroj nijak nevadí. Podle zastupitelky Květoslavy Čelišové, pokud nepůjde o pompézní akci, není důvod s ní nesouhlasit. „Alespoň toto lidem udělá radost,“ uvedla.

Ve stejném duchu mluvila i zastupitelka za TOP09 Milada Haasová. „Město vyhazuje zbytečně peníze za jiné věci, jako například propagační předměty. Ohňostroj mi přijde naopak jako dobrý nápad,“ uvedla.

Na ohňostroj se těší i mnoho Ústečanů. „Vždy jsem byl smutný, že ve městě ohňostroj není. Myslím si, že by se z něho mohla stát tradice,“ řekl Lukáš Bašinský. Dodal, že na ohňostroj s největší pravděpodobností vezme i své dva syny. „Bude to lepší než dělat vlastní, i když nějakou raketu také odpálíme,“ doplnil.