Neznamená to ale, že už by si nemohli zapálit nikde. Jen to nesmí dělat na veřejně přístupných místech, které vyhláška přesně vymezuje. Jde o prostory určené nebo vyhrazené dětem a mládeži do osmnácti let.

Konkrétně pět dětských hřišť a dvě další sportoviště jak v samotných Chabařovicích, tak i v jejich části Roudníky. Dále není radno chodit s cigaretami do sportovní haly nebo do místních kulturních domů v době, kdy tam bude program pro děti a mládež.

A kouření není dovoleno ani při jiných kulturních, společenských či sportovních akcích určených pro tuto věkovou kategorii. „Smyslem je chránit děti a mladé lidi před škodami působenými tabákovými výrobky,“ uvedl tajemník městského úřadu Vítězslav Vlček.

Sami občané se prý na radnici s takovými podněty obraceli. A zastupitelé podle něj vyhlášku schválili takřka jednohlasně, jen jediný z patnácti se hlasování zdržel.

„Mně se to líbí. Já bych pro něco takového byla všude. Vždycky mě může čert vzít, když jdu s dětmi do parku nebo na hřiště, s tím nejmenším jsem na lavičce a někdo od vedle mu fouká kouř přímo do kočárku,“ řekla Ustečanka Markéta Urbánková.

Dokument Chabařovice připravovaly kolem půl roku. Inspiraci si braly z Nového města nad Metují či Hustopečí, které takové vyhlášky už měly. „V bližším okolí o žádné obci nevíme. A právě proto, že nejde o běžně vydávanou vyhlášku, konzultovali jsme ji předem i s ministerstvem vnitra, abychom nenarazili,“ řekl tajemník k přípravě.

Ví, o čem mluví. Třeba nedaleké Ústí se přelo v minulosti s ministerskými úředníky hned o několik svých vyhlášek. Spor o tu, jejímž prostřednictvím reguluje nabízení sexuálních služeb na svém území, před pěti lety dokonce skončil u Ústavního soudu. Tam ji nakonec Ústí obhájilo.

Zato protialkoholickou vyhlášku muselo předělat a ani pak se ministerstvu nelíbila, tvrdilo, že město jejím vydáním překročilo své pravomoce. Až po roce tahanic ji jako první tohoto druhu v Česku vzalo na milost.

Proti chabařovické protikuřácké vyhlášce ale ministerstvo vnitra žádné námitky nemá. Zákon o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami (tabákový zákon) podle něj poskytuje obcím možnost dočasně nebo trvale zakázat kouření na veřejně přístupných dětských hřištích, sportovištích, ve vnitřních prostorách budov určených pro pořádání sportovních, kulturních a společenských akcí, anebo na sportovních, kulturních a společenských akcích, pokud jsou tato místa či akce určeny nebo vyhrazeny osobám mladším 18 let.

„Město Chabařovice tak plně využilo zákonného zmocnění a na výše uvedených místech kouření zakázalo buď absolutně, případně na vymezenou denní dobu, respektive na dobu konání akce. Ministerstvo vnitra shledalo obsah předmětné obecně závazné vyhlášky v souladu se zákonem,“ potvrdila Denisa Čermáková z tiskového odboru.

Nejde podle ní ale o první takovou vyhlášku v Ústeckém kraji, takřka totožnou má už od loňska Měděnec na Chomutovsku.

Mělo by zakázat kouření i město Ústí? Hlasujte!