Když chce ministerstvo zdravotnictví sloučit dosavadních 14 zdravotních ústavů do pouhých 2, ať to udělá. Ale tím samostatným musí vedle ostravského zůstat ústecký, nikoli pražský zdravotní ústav. Tak se usnesl senát a návrhem se musí znovu zabývat poslanecká sněmovna.
Sloučení zdravotních ústavů navrhlo ministerstvo v rámci novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Samostatné by podle tohoto materiálu měly zůstat zdravotní ústavy v Ostravě a Praze a zbývající pak spadat pod ně. „Důvody jsou ekonomické,“ tvrdilo ministerstvo. Na konci minulého roku to už posvětili poslanci.

Senátoři řekli ne

„Víc než v Praze je potřebnější zachovat zdravotní ústav v Ústí nad Labem,“ řekla Alena Dernerová (Severočeši.cz).

V tomto smyslu také předložila pozměňovací návrh: Ne, že Ústí bude pod Prahou, ale obráceně. „Oba ústavy jsou srovnatelné, ústecký stejně jako pražský je v černých číslech. Ale Ústecko stejně jako Ostravsko jsou nejzatíženějšími regiony. Proto by zdravotní ústavy měly zůstat právě v nich,“ odůvodnila.

„Navíc pragocentrismus už přesahuje všechny meze únosnosti,“ dodal její stranický kolega Jaroslav Doubrava.

Pro pozměňovací návrh nakonec hlasovalo 35 z 54 přítomných, tedy většina senátorů. Mimo jiné všichni zvolení v Ústeckém kraji včetně dvou občanských demokratů, kteří jinak podporovali vládní návrh.

Už 2 828 podpisů

„Spolu s našimi pacienty rozhodnutí senátu pochopitelně vítáme,“ uvedla ústecká lékařka Karola Haasová a zároveň předsedkyně petičního výboru. Za zachování zdejšího zdravotního ústavu totiž bojují Ústečané peticí, už je pod ní 2 828 podpisů.

„V argumentaci senátorů pro zachování našeho ústavu zaznělo to, na co poukazujeme od začátku, tedy na potřebu jejich zachování v nejvíce znečištěných a zdravotně postižených oblastech ČR. A také skutečnost, že ústecký zdravotní ústav je srovnatelný jak do rozsahu činností, tak do počtu pacientů s pražským. A ústecký navíc oproti pražskému nedostával léta žádné dotace od státu, je zcela soběstačný,“ připomněla Haasová.

Horký brambor tedy znovu míří do poslanecké sněmovny. Haasová apeluje na ústecké poslance, aby hlasovali ve prospěch svého kraje. Už minule jich tak většina činila, ale jejich hlasy nestačily. „Budeme se snažit přesvědčit i další, aby se ztotožnili s pozměňovacím návrhem,“ řekla Dernerová.

Pokud se to povede, dnešní Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem nejen nezanikne, ale dokonce posílí. Senátoři chtějí, aby pod něj napříště patřilo dalších osm ústavů v Praze, Kolíně, Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech, Liberci, Hradci Králové a Pardubicích.