Při jízdě v ústecké MHD si můžete pustit wi-fi na svém telefonu, počítači a tabletu a bez problému brouzdat po internetu. To není fikce, ale realita, která již nějakou dobu funguje v Ústí nad Labem. Tedy alespoň ve dvou vozech, které jsou patřičně označené.

Podle mluvčího dopravního podniku Jaroslava Kouby je možné se bezdrátově připojit k internetu v autobusu s číslem 27 a trolejbusu 569.

„Wi-fi byla v těchto vozech instalována v rámci projektu CIVITAS Archimedes, zaměřeného na podporu veřejné hromadné dopravy,“ vysvětlil. Zavedení technologie dopravní podnik nic nestálo. Veškeré náklady byly hrazeny uvedeným dotačním projektem.

„DP města Ústí nad Labem pouze poskytl uvedená vozidla a z informačního polepu a provozování bezdrátového internetového připojení nemá žádné příjmy,“ uvedl Kouba. Rozšíření na další vozy je zatím nejasné.

Ústečané si službu v pochvalují. „Vyzkoušel jsem ji na telefonu. V autobuse jsem se připojil bez problémů, v trolejbuse jsem ale občas zaznamenal výpadek,“ uvedl Radim Falcman. Jiný cestující, Miroslav Kaliman, si pro změnu myslí, že bezdrátová wi-fi je dobrým tahem, jak nalákat cestující do prostředků městské hromadné dopravy.

Bezdrátové připojení na internet není ve veřejné dopravě novinkou. Většinou je k dispozici na dlouhých tratích. Známé možností připojení k internetu jsou například žluté autobusy od Student Agency nebo Busline.

Kde ji chytíte?
- Bezdrátová wi-fi funguje zatím jen v autobuse evidenčního čísla 27 a trolejbuse 569.
- Její provoz je placený z projektu CIVITAS Archimedes.