Rekord v počtu návštěvníků i vypitého piva, tak takové byly letošní Pivovarské slavnosti Zlatopramen v Letním kině.

Jak prozradila Nina Sokolíková slavnosti piva si každoročně nenechává ujít. „Na Pivovarské slavnosti chodíme s manželem, už několik let. Ústí není moc městem zábavy, tak když je takováhle akce jdeme. Jsem také fanynkou skupiny Chinaski, tak mi letos organizátor udělal radost," řekla Sokolíková.

Pivovarské slavnosti pořádá v ústeckém Letním kině pivovarská společnost Heineken. Mluvčí společnosti Zuzana Kosáková, uvedla, že letos slavnosti dopadly nad očekávání pořadatelů. „Povedlo se překonat rekord z loňského roku, kdy na slavnosti přišlo sedm a půl tisíce návštěvníků. Letos jich dorazilo deset tisíc, čímž jsme úplně vyprodali Letní kino. Co bylo dalším rekordem je počet hektolitrů vytočeného piva. Loni pípami proteklo 130 letos 250 hektolitrů," doplnila Kosáková.

Že letos měly slavnosti na rekord našlápnuto signalizovaly dlouhé fronty u vchodů do kina. U spodního se táhla, až k červenému kostelu a u horního vchodu sahala pomalu, až do první zatáčky serpentin v Rooseveltovy ulice. Hned za branami, tak na vyprahlé návštěvníky čekali Krotitelé žízně. „Kdo si dá pivko," vykřikovali výčepní celí v zeleném s barely piva na zádech.

K jednomu se přitočí starší žena a žádá zlatavý mok. „Paní my jsme Krotitelé žízně, něco jako znáte z televize legendární Krotitelé duchů. Oni zaháněli duchy, my žízeň," vysvětluje s úsměvem ženě mladík.

Letos společnost Heineken vsadila na stále oblíbenější ochucená piva Zlatopramen a to Radler citron a Radler pomeranč se zázvorem. „Přesná čísla kolik se vytočilo Radlera vám zatím neprozradím, jen musím opět uvést, že zde byly mile překonány naše představy o výtoči," pochvalovala si mluvčí Heinekenu Zuzana Kosáková.

Kulturní program Pivovarských slavností probíhal na dvou pódiích. Na velkém u promítacího plátna se střídaly hlavní hvězdy zábavy a menší v horní části kina bylo určeno klubové scéně. Slavnosti začaly úderem čtrnácté hodiny a zakončil je ohňostroj krátce před dvaadvacátou hodinou.

Ústečan Pavel Molák, řekl, že je škoda, když vedení města přikazuje organizátorům akcí tohoto typu v Letním kině, je v deset večer ukončit. „Nálada je dobrá a noc ještě mladá. Chápu, když chce někdo dělat víkendový festival, že se místní lidé potřebují vyspat, ale u jednodenní akcí by to snad šlo protáhnout do půlnoci," řekl mladík.

„Když někdo bydlí u Letního kina, tak musí počítat s tím, že se tady budou konat akce a někdy i do noci. Navíc kino stojí, už několik desítek let. Je to stejné, jako by se lidé po několika letech bydlící u železnice bouřili, že jim vadí v noci každodenní rachot z projíždějících vlaků," kroutila hlavou Kateřina Vočtová.

Čtěte také…
- Překonají Pivní slavnosti rekord 7500 lidí? (8.6.2012)