„Takové bych také chtěla, až budu velká. Akorát jsem neviděla nějakou kapsu na mobil, ten přeci mají i princezky," dokončila překvapivou větu malá umělkyně. Černovlasá kráska v modrých šatech v roli Labské královny byla v sobotu středem pozornosti všech šikulů v atriu muzea. Kolem poledne jich tu bylo skutečně dost a všichni něco tvořili.

Udělej Aš

Nad velkou bílou mapou republiky krátce posedávali moudří tatínkové a vedli ruce svých potomků při vyplňování topografických údajů. „Tak to vím zcela určitě, tady u toho malého výběžku je město Aš. Udělej tam červenou tečku, Pepo," navigoval pihatého kluka usměvavý fešák.

Po chvilce byla mapa plná barevných značek, poznámek, názvů, kreseb a všichni si společné dílo moc pochvalovali. Potom přišlo na řadu Sváťovo loutkové divadlo a to byla legrace. Laskavý principál lákal děti na kouzelné sladkosti, ale když se otevřela opona, všechno kolem ztichlo.

Fandily Madlence

V pohádce plné hodných skřítků z Němčí fandily děti Madlence, v druhém představení skotačil barevný Kašpárek. Poctivý potlesk a společné fotky s dřevěnými herci, to byl závěr dopoledne s divadlem moudrých slov.

Barevný den pokračoval uvnitř budovy, kde se promítaly dvě animované pohádky, které režíroval sám ředitel muzea Jiří Petrů. Labská královna a Pekelný stroj na Větruši. Tak se jmenovala umělecká díla, která zaujala nejen hlasem vypravěče, poutavou hudbou a historickou zápletkou. Když děti vymalovaly všechny nastříhané předlohy, dohrály kuličky a rozloučily se s divadlem, přišel na řadu poslední bod programu geocaching.

Pro náhodné návštěvníky složitá hra plná cestování a hlavolamů, pro znalce úžasná výzva. Slovo si vzal pracovník muzea Bureš, který hru připravoval a po něm Barbora Hyšková z magistrátu. „ Je to vlastně pokračování dětské pohádkové keše, která se jmenovala Labská královna.

Druhý díl se jmenuje Putování krajinou Labské královny, má sedm částí a zájemce vyláká do malebných koutů Českého středohoří. Po vyplnění speciálního pasu má hráč možnost získat vzácnou trofej. Modrou minci Labské královny," uzavřela zajímavý den v muzeu sympatická úřednice. Kdo získá první leštěný poklad, se neví, ale zájem je značný.

Zpracoval Miroslav Vlach