Divadlo, známější pod názvem Činoherní studio, přerušilo kvůli nejasnostem ve financování provoz 31. ledna. Nepodalo žádost o grant na činohru vypsaný městem, což asi znamená po 42 letech existence konec souboru.

Divadelníci nepodání žádosti zdůvodňují tím, že grant byl špatně vyhlášený. Rada města na konci ledna rozhodla o tom, že peníze na činohru rozdělí ve dvou grantech. Osmimilionový je určen pro studiovou formu činohry, další čtyři miliony na činohru v budově Severočeského divadla opery a baletu. Dosud město financovalo Činoherní divadlo dotací. Vloni od města dostala scéna na své fungování 9,5 milionu korun.

„Stejně jako tisíce lidí z celé České republiky, kteří již vyjádřili Činohernímu studiu podporu, jsme i my znepokojeni jednak samotným existenčním ohrožením divadla, které patří mezi nejlepší české scény, a jednak nestandardním postupem při změně podmínek jeho financování," píšou signatáři v dopise zastupitelům.

Kdo se postavil za Činoherní studio
Bývalý děkan Filozofické fakulty UK v Praze Michal Stehlík, vedoucí Katedry divadelní vědy FF UK Petr Christov, prorektor pro vědu, výzkum a rozvoj AMU Lubomír Ondračka, divadelní a literární kritik působící na Katedře divadelní vědy FF UK Vladimír Just, vedoucí Katedry politologie a filosofie FF UJEP Daniel Kroupa, předsedkyně Rady pro mezinárodní vztahy Jiřina Dienstbierová, ředitel Archivu Jana Patočky Ivan Chvatík či podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček, iniciativy Vraťte nám stát! a Pražské fórum. Dopis radním napsala i operní zpěvačka Magdalena Kožená

Podepsali ho například vedoucí Katedry divadelní vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Petr Christov, prorektor pro vědu, divadelní a literární kritik Vladimír Just, vedoucí Katedry politologie a filozofie Filozofické fakulty UJEP Daniel Kroupa, předsedkyně Rady pro mezinárodní vztahy Jiřina Dienstbierová, ředitel Archivu Jana Patočky Ivan Chvatík či podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Výzvu podpořily také iniciativy Vraťte nám stát! a Pražské fórum.

Signatáři dopisu představitele vyzývají, aby divadlo podpořili v roce 2014 stejnou formou jako v minulých letech, tedy dotací, a do budoucna případně vytvořili funkční grantový systém. Městem vypsaný grant na financování činohry je dle signatářů nestandardně vypsaný uprostřed divadelní sezony.

Za divadelníky se postavila i operní pěvkyně Magdalena Kožená. V otevřeném dopise apeluje na zastupitele, aby nenechali divadlo zaniknout. „Právě tyto soubory totiž tvoří podhoubí, ze kterého vyrůstá kvalita takzvaných velkých divadel. Pokud toto podhoubí poškodíme, ohrožujeme divadelní budoucnost naší země. Pokud jste dobří správci svého města, nenechte toto divadlo zaniknout ani přežívat jako vyprázdněnou slupku," píše Kožená.

Ústeckému divadlu přichází už tři týdny podpora z celé republiky. Petici na jeho podporu zatím podepsalo víc než 13 tisíc lidí.

Posledním, kdo může do financování divadla zasáhnout, jsou zastupitelé. V jejich kompetenci je rozdělování peněz na kulturu. Sejdou se 3. března. V oficiálním programu zastupitelstva financování divadla není.