Anketa, má vedení i úředníky města nasměrovat na řešení problémů, které občané považují za závažné.

Vysoká účast

„Cílem bylo dát občanům prostor vyjádřit se k tomu, co by v našem městě chtěli změnit. Náměty, které z ní vyplynuly, se budou zabývat příslušné odbory a připraví návrhy pro jejich řešení," uvedla mluvčí města Romana Macová.

Zapojení občanů do ankety bylo na ústecké poměry velmi vysoké.

„Anketní lístky vyplnilo 919 obyvatel Ústí nad Labem. Asi stovka z nich použila papírovou formu, ostatní odpověděli elektronicky. Potvrdil se průnik témat, která zazněla v listopadu v diskusi na Foru zdravého města v domě kultury," sdělila Hana Slawischová, koordinátorka projektu Zdravé město.

Pro autobusové nádraží se vyslovilo 14 procent účastníků, se záborem volné krajiny nesouhlasí 13 procent, využití brownfieldů (opuštěných ploch) chce 12 procent lidí. Mezi probíranými tématy se objevila i potřeba nádob na bioodpad i pro byty, které požaduje 11 procent účastníků ankety.

Dalším tématem je prostor na Mariánské skále, která je jedinečným přírodním prvkem nedaleko centra města, například pro sport a rekreaci a využití volného času.

Stezka na Miladu

Zájem je také o propojení jezera Milada a Předlic, čemuž by mohla přispět cyklostezka z města vedoucí přes Předlice.

Časté připomínky se týkají také problému využití brownfieldů ve městě. Hovořilo se o tom na Foru zdravého města a zmiňovali to i účastníci ankety. Jako řešení vidí, aby město získalo velkého a solidního investora a zaměstnavatele.

„Zdá se to jako široký záběr, ale na některých tématech se již pracuje, budou projednána v Komisi pro sociálně zdravotní problematiku a místní Agendu 21. Postupně se jimi bude zabývat také rada města, poprvé by je radní měli dostat na stůl v březnu," dodala Hana Slawischová.

Výsledky ankety o prioritách Ústí– autobusové nádraží 14%
– zábor volné přírody 13%
– využití brownfieldů 12%
– nádoby na biodpad 11%
– využití Marianské skály 7%
– bezpečnost cyklistům 5%
– cyklostezka na Miladu 4%
– sociální byty 4%