Nadační fond Kolečko jako partner Thomayerovy nemocnice v tomto projektu koordinoval primární prevenci a připravil seriál workshopů určených pro naše žáky 1. stupně.

Třídám byla nabídnuta jednodenní série workshopů v délce dvou vyučovacích hodin pro jednu třídu, jejichž náplní byla prezentace nejčastějších rizikových situací v silničním provozu (cestování automobilem, jízda na kole, chůze v silničním provozu, viditelnost atd.) a při sportovních i volnočasových aktivitách, jako jsou inline brusle, skateboardy, freestyle kola, koloběžky, snowboardy nebo trampolíny. Součástí školení byla také instruktáž první pomoci, informace jak přivolat první pomoc, jak reagovat v případě úrazu. Zkušení lektoři měli k dispozici atraktivní audiovizuální materiály i praktické názorné pomůcky (ochranné přilby, chrániče končetin, autosedačky, instruktážní křeslo k prevenci správného používání zádržného systému v automobilech).

Materiály, které si lektoři připravili, byly následně k dispozici našim vyučujícím v písemné a elektronické podobě.

Projektový den se velmi vydařil. Naši žáci překvapili svými znalostmi a neustálými dotazy, na které školitelé se zájmem reagovali.

Děti jsou zejména v silničním provozu do určitého věku téměř zcela závislé na chování a rozhodnutí nás, dospělých. Záleží jen nás, jaký jim poskytneme příklad.

Lenka Kasperová, ZŠ Stříbrnická

Projekt ,,Primární prevence dětských úrazů v traumacentru Thomayerovy nemocnice“.