„Závod je především pro hobby jezdce. Při stavbě překážek je to zohledněno a vzhledem k tvrdému podkladu jde především o bezpečnost. Pořadatelé postavili trať, kde si zaskáče každý. Jak daleko a vysoko záleží na odhodlání jezdců. Tahákem bude dřevěná překážka, legendární skok, ne náhodou zvaný mastodont. Letos bude širší, aby se na něj vešli při dual slalomu i dva závodníci naráz," vysvětlil Vítězslav Stránský z pořadatelského týmu.

Velká obrazovka

Na programu jsou tři disciplíny, kromě sjezdu a dual slalomu také XC Eliminator,což je krátký závod horských kol na okruhu. Kromě cykloradovánek se chystá doprovodný program. Závod bude možné sledovat také na velkoplošné LED obrazovce.

V doprovodném programu vystoupí kapela Euphonix. Neděle bude věnována dětem. Představí se sportovní oddíly a na dvaceti stanovištích si děti mohou vyzkoušet různé sporty a najít ten nejvhodnější.

Zdolání mastodonta v pátek trénovala i úspěšná ústecká bikerka Simona Jirková: „Není to těžké, zvládnout se to dá, ale chce to mít naježděno," řekla poté, co jedním plavným skokem přelétla oba hrboly skoku.

Finále závodu XC Eliminátor bude od 12.00. Kvalifikace sjezdu poběží od 12.30 a finále od 16.30. Tréninky na dual slalomu budou od 11.00 a 17.00. V 18.00 začne kvalifikace a vyřazovací závod se pojede od 19.30.

Neděle pro rodiče a děti

Nedělní program pro děti a rodiče bude probíhat od 12.00 až do večera. Připraveny jsou akce pro sport a zábavu dětí od tří do patnácti let.

Zkrátka nepřijdou ani příznivci hokeje, na velkoplošné obrazovce budou moci sledovat semifinálové utkání českých a kanadských hokejistů na mistrovství světa v Praze. „Ve čtvrtek na čtvrtfinále přišlo na dva tisíce lidí. Velkou návštěvu čekáme i v sobotu. Máme připraveny dvě obrazovky. Postoupíme-li do finále, uspořádáme projekci i v neděli " slíbil Vítězslav Stránský.

Vstup na festival je zdarma. „Ale budeme rádi za symbolické odchodné," dodal Stránský.