Celý bikepark v Chlumci by měl být hotový ještě v letošním roce v září. Podle spolku de Mimo, které za jeho vznikem stojí, to nebude jen prostor pro jízdu na kole. Chtějí z něho vytvořit místo, kam budou chodit všechny generace místních lidí. Získali na to i dotace.

Podle Tomáše Harta nechali do prostoru v sousedství chlumeckého sídliště navézt několik automobilů plných hlíny, kterou potřebují na výstavbu překážek. „Bude nutné, aby zde vše pečlivě vyschlo. V minulých dnech často pršelo a nemohli jsme stavět," uvedl Hart.

Mnoho práce

Část překážek zde vznikla již před několika měsíci. Doplnit je mají nové. Milovníci jízdy na kole zde mají nakonec najít pět různě náročných tratí. „Budeme s odborníky překážky upravovat, aby byly bezpečné," ujistil Hart.

Podle chlumeckého starosty Romana Zettlitzera má projekt plnou podporu místní radnice. Tato možnost vyžití pro mladé v Chlumci zatím chybí a i zvolená lokalita se jeví jako vhodná," uvedl.

Akci podpořil například i vicemistr světa ve fourcrossu Michael Měchura, protože to mladým lidem umožní trénovat. Tato možnost na Ústecku v minulosti nebyla.

Veřejné akce

Bike park by neměl být jen místem pro cyklisty, ale bude i společenským místem, kam se budou chodit lidé dívat na triky i si odpočinout. „Počítáme s tím, že zde budou umístěné lavičky, aby se místní mohli na cyklisty chodit dívat," řekl Hart. Počítá i s tím, že by se tu konaly třeba dětské dny, táboráky nebo koncerty. Například malá verze festivalu Nafest.

S podobným využitím počítají i na chlumecké radnici. „Určitě o nich budeme jednat po dokončení stavby, případně po předložení návrhů," dodal starosta Zettlitzer.