„Právě útočí francouzská jízda na carré, čili obranný čtverec ruské pěchoty, formace, do níž se pěchota formovala vždy, když čelila útočící jízdě," popisuje dění na bojišti historik Jiří Šlajsna, jehož si moderátor přizval na VIP tribunu, aby mu po odborné stránce pomáhal s komentováním.

Další fotografie naleznete zde.

Jen letmý pohled mimo bojiště dává tušit, že jen málokterého fandu vojenské historie ponechává sobotní rekonstrukce napoleonské bitvy u Chlumce a Přestanova u příležitosti jejího 200. výročí ujít. Ostatně, je také na co se dívat, osm stovek vojáků v historických uniformách se na Ústecku jen tak nesejde.

Bitva u Chlumce, srpen 2013.„Přípravy trvaly měsíce a byla to spousta práce. Mile nás překvapilo a ani jsme nečekali, že přijde tolik lidí," říká později ústecký hejtman Oldřich Bubeníček. „Myslím, že je přilákalo kromě samotné bitvy i příjemné počasí a osobnosti, které sem přicestovali. Policie nám říkala, že se tu za celý den pohybovalo kolem čtyřiceti tisíc lidí," říká Bubeníček.

Hrubý čtyřicetitisícový odhad ostatně potvrzuje i mluvčí ústeckých policistů Veronika Hyšplerová. „V souvislosti se slavnostmi jsme nezaznamenali žádné narušení veřejného pořádku, ani případy vandalismu, nebo vloupání do vozidel, či krádeží."

Už jen příchod jednotlivých rot vyvolává zaslouženou pozornost. Mašírují tu v dlouhé koloně za zvuku bubnů francouzští tirajéři, sapéři i voltižéři, gardisté, rakouští granátníci, polní myslivci, fyzilíři, pruská řadová pěchota, landweráci, artilerie ruská, francouzská, pruská i rakouská.

Mezi nimi rajtují na koních kavaleristé v hulánských, husarských, kyrysnických i dragounských mundůrech. Důstojníci a generalita velí ze sedla koně i z „bláta a prachu" na vlastních nohou.

Oslavy 200. výročí bitvy u ChlumceOslavy navštívilo 40 tisíc lidí. V sobotu od 16 hodin se na bojišti u Přestanova bilo celkem 8 stovek vojáků v uniformách regimentů z doby Napoleonovy. Z toho Francouzů 350 a proti nim 450 vojáků koalice. Do bojů zasáhla artilerie s 15 kanóny a jízda se 40 koňmi. Rekonstrukci zakončilo defilé a pietní akt u hromadného hrobu obětí napoleonských bojů po 17 hodině. Ovšem už dopoledne začaly ukázky výcviku. Historické jednotky jej předvedly ve vojenském ležení za Horkou. Vojenský tábor pro batalion (prapor) byl vystavěn z dobových stanů.

Historická vojska jsou tu většinou o hodinu dřív, tedy už ve tři odpoledne. Panuje docela hic, takže hodně vojáků sebou praští do trávy a shazuje s radostí vojenské sukno. Členové klubů a spolků vojenské historie jsou nejen z celé republiky, ale i od Vídně, z Belgie, Ruska.

„Velice se mi to líbilo," svěřuje se Otto Krejčí, který trvale žije v Berlíně. „Já tu ostatně vyrůstal. V šedesátých letech jsem tu dokonce prováděl turisty u památníků. Takže je mi to velmi blízké."

Bitva u Chlumce, srpen 2013.Pozornost vyvolávají auta, která dělostřelci z pluku Colloredo – Mansfeld zapřáhli do kanónů, aby je ze vzdáleného parkoviště odtáhli na bojiště. Cvakání fotoaparátů, to nemá konce. Na samotnou plochu si ale, stejně jako ostatní, museli plivnout do dlaní, namastit svaly a odtlačit je.

Zpět na bitevní ploše zrovna tři ruští pěšáci ládují flinty a v řadě namíří na klečícího Francouze. Výstřel a poprava je dokonána. O kus dál huláni zajímají francouzského vrchního velitele, generála Vandamma. Historik šlajsna hned vysvětluje, že ho ve skutečnosti zajali ruští kozáci. Ti tu, bohužel, nejsou.

„Prosíme dědečka Jana Nováka, aby se dostavil ke tribuně, čeká na něj jeho vnuk Jan Novák," hlásí náhle moderátor Milan Král. Je to asi popáté, nebo pošesté, co hlásí tuhle ztraceného vnoučka, či synka, anebo maminku s dědečkem. Naštěstí vždy s dobrým koncem.

Diváci se tomu smějí. Horší už je, když bezohlední řidiči nepřišli přeparkovat ani na výzvu s vysvětlením, že tudy akutně projíždí sanitka.

Tečku za rekonstrukcí dělá tečku historik Václav Houfek z ústeckého muzea. „No, dopadlo to dobře, zase jsme vyhráli," směje se.

Fotografie z bitvy můžete posílat na: ustecky@denik.cz