Model potetovaného podnikatele s charakteristickými čertovskými rohy se teď snaží okopírovat mnozí šibalové – většinou však bez vytouženého výsledku.

Spekulanti šroubují cenové nabídky

„Tím, že jsem poslední dobou vystupoval v médiích, tak spekulanti začali šroubovat cenové nabídky a nastrkovat bílé koně. Dva nebo tři domy v Předlicích, o které jsem měl zájem, mi bohužel kvůli tomu utekly. Dopadly ale tak, že dva chátrají dál a třetí se opravil stylem, že se udělala nová okna a tím to zhaslo," říká Rudý, který už zrekonstruoval celkem tři domy. Jeho know-how prý ale není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

„Někteří si myslí, že si vezmou úvěr 300 tisíc, koupí dům a mají vyhráno. Zapomínají ale, že ty peníze jsou pouze na materiál, zbytek si dělám sám vlastníma rukama. Není to o tom, mít ručičky dozadu, nacpat do baráku lidi a nechat to běžet. Takhle to zkrátka nefunguje," popisuje Rudý.

Na začarovaný kruh s některými majiteli, kteří se o vybydlené ruiny nestarají, má svůj vlastní recept. „Ode mě jako od levičáka to zní strašně, ale tento začarovaný kruh by šel vyřešit metodou, jakou už použili ve Francii, a to vyvlastněním. Nesouvisí to s politickým zabarvením, ale s veřejným blahem. Vždyť i vláda o tom přemýšlí v případech s pozemky u dálnice, určitě by to pomohlo," myslí si Rudý s tím, že dalším řešením je pak zbourání domů.

S tím počítá i nový dotační program Ministerstva pro místní rozvoj ČR na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. O jeho vyhlášení se prosadil též Ústecký kraj spolu s Hospodářskou a sociální radou Ústeckého kraje (HSR-ÚK).

Dotační titul je vypsán na tři roky a každoročně bude uvolněno 100 miliónů korun. Města pak mohou získat dotaci minimálně 300 tisíc korun, maximálně 5 miliónů korun a do maximální výše 80 procent z vynaložených nákladů na demolici.

Projekt následného využití je podmínkou

„Společně s HSR-ÚK jsme oslovili města a obce Ústeckého kraje s žádostí o vyčíslení vysídlených budov v jejich katastru. Odpovědělo přes 130 obcí. Celkový počet domů k demolici je 241, ale různé velikosti s orientačním počtem 1165 bytů. Odhadované náklady na demolice jsou jen v našem kraji 260 miliónů. Z průzkumu jasně vyplývá, že jde o problém celého kraje. V kraji narůstá počet osob žijících v chudobě a v sociálně vyloučených lokalitách, kterých je 80, což je absolutně nejvyšší počet v celé ČR. V sociálně vyloučených lokalitách žije více než 38 tisíc lidí, tedy více než jedna třetina všech obyvatel sociálně vyloučených lokalit v republice," připomněl krajský radní pro sociální problematiku Martin Klika.

Aby město mohlo žádost o finanční dotaci na demolice vybydlených domů podat, musí mít zpracovaný projekt následného využití revitalizovaného území. Na to ovšem mnohde nemají peníze.

„V úvahu by v našem obvodě připadaly pouze zchátralé domy v Matiční ulici, ovšem v současné době nejsou v rozpočtu obvodu volné finanční zdroje na přípravu projektu," sdělila starostka Neštěmic Yveta Tomková. Hlavní podmínkou pak rovněž je, aby domy byly v majetku města.

„Dotaci není možné využít na výkup předmětné stavby a na objektu nesmí váznout žádné závazky. Z takto stanovených pravidel vyplývá, že statutární město Ústí nad Labem nemůže o dotace z tohoto programu žádat. Město nemá ve vlastnictví žádné budovy, které jsou k demolici. Vše je v soukromém vlastnictví, takže Ústí, které je problematikou vybydlených domů velmi zatížené, tento program vůbec nepomůže," uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.