Obyvatelé ulice 17. listopadu, které loni těsně před Vánocemi rozčílil neznámý vandal, se mohou radovat z nových stromů. Před půl rokem někdo pokácel dvě zdravé borovice černé, které nejspíše bránily výhledu na billboard u této rušné komunikace. Ústecká centrální radnice je ale nahradila. Minulý týden na stejném místě nechala vysadit nové stromy, tentokrát platany javorolisté.

Psali jsme: Padly borovice ve Všebořicích kvůli reklamě?

„Již v době, kdy se celá událost stala, jsme slíbili, že toto místo bez zeleně nezůstane. Proto jsme tuto výsadbu naplánovali," řekl Deníku starosta centrálního městského obvodu Jan Tvrdík. Dodal, že o tom nevrátit na místo jehličnany, ale zvolit jinou dřevinu, tentokrát listnatý platan, rozhodli na rady odborníků. Podle nich je tento druh dřeviny v této lokalitě mnohem vhodnější než borovice.

Obyvatelé okolních domů, kteří v zimě Ústecký deník upozornili, se domnívají, že stromy mohly vadit reklamě na stěně jednoho z domů. Nebylo by na ni vidět z rušné Všebořické ulice.

Podle Barbory Haškové kdosi stromy pokácel 23. prosince zhruba ve 20:45. „Byl to takový mžik. Těžko by někdo večer před Štědrým dnem šel jen tak pro zábavu s motorovkou a nechal tam stromy ležet ladem," popsala celou situaci .

Policisté se tehdy pokoušeli vypátrat, kdo tehdy s pilou do Všebořic přijel. Protože škoda byla kolem 4000 korun, posoudili případ jako přestupek. Nikoho se jim ale nepodařilo vypátrat. „Doufáme, že nové stromy nám již nikdo nepokácí," dodal Tvrdík.

Případ ze Všebořic není jediný, kdy se někdo ve městě snaží ničit vzrostlé dřeviny. Minulý rok například lidé upozornili na snahu zahubit několik stromů na Skřivánku. „Nechápu, proč tohle někdo dělá. Měli bychom být vděční za každý kus zeleně, který ve městě máme," kroutí hlavou nad touto praxí Ústečanka Lenka Čadková.

Ulice 17. listopadu není jediným místem, kde se letos v centrálním městském obvodě objeví nové dřeviny. Podle Moniky Králové má radnice v plánu například ve Střížovické ulici vysadit 20 nových sakur, další se pak objeví v ulici Herbenova. V Palachově ulici pak bude několik nových platanů a plánovaná je výsadba i dalších stromů na některá místa obvodu. U útulku zase bude stovka nových křovin.