Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od čtvrtečních 19 hodin do rána k 26 událostem způsobeným silným větrem, který doprovázel noční bouřku. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve z komunikací a další míst.

NEJVÍC ZÁSAHŮ NA DĚČÍNSKU

Nejvíc zásahů bylo v okresu Děčín a to 8. V Markvarticích šlo o strom spadlý do kolejiště. Stromy na silnicích odstranili hasiči v Hřensku, Těchlovicích, Jílovém, Starých Křečanech, Lobendavě a Šluknově.

"V okresu Teplice vyjížděly jednotky k pěti zásahům. Popadané stromy a větve odstranili v Lbíně, Řetenicích, Trnovanech a Novosedlicích," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

V Jetřichovicích vítr vyvrátil stoletou lípu
Hasiči měli 800 výjezdů, bouřka 300 tisíc blesků. Lidé jsou bez proudu

Na Ústecku zasahovaly jednotky u čtyřech spadlých stromů a větví v Ústí nad Labem, Mojžíři a Neštěmicích. V okresu Louny si připsaly také čtyři zásahy ve Lbyni, Měcholupech, Podbořanech a Dobroměřicích, kde strom spadl na plot.

V okresu Chomutov zasahovali hasiči na dvou místech. "V Jirkově spadl strom na střechu domu a větev na komunikaci," popsal Marvan. Také na Mostecku zasahovali hasiči v noci dvakrát. V Horním Jiřetíně spadla bříza na dráty elektrického napětí, v Mariánských Račicích zase strom na komunikaci.  

Nejklidnější noc prožili v souvislosti s počasím hasiči na Litoměřicku, kde vyjížděli jen ke spadlému stromu v Brňanech.

NA ŠLUKNOVSKU STÁLY VLAKY

České dráhy informovaly v souvislosti s počasím o několika mimořádných událostech. Překážka na trati mezi Rumburkem a Děčínem zastavila provoz v úseku Šluknov – Velký Šenov. Čekalo se na její odstranění, stejně jako mezi Perštejnem a Stráží nad Ohří. Krátce po 21. hodině vyrazili hasiči ke spadlému stromu nedaleko železniční zastávky Veselé pod Rabštejnem.

Bouřky doprovázené silným větrem řádily i u severních sousedů. V Německu musely dráhy přerušit spojení mezi Hamburgem a Berlínem, což se dotklo i vlaků mířících do České republiky.

Například EuroCity Johannes Brahms běžně přijíždí od Hamburgu a Berlína do Děčína krátce před 18. hodinou. Ve čtvrtek ale dorazil až ve 22 hodin. Podobně na tom byl i další mezistátní expres Alois Negrelli. Ten si přivezl z Německa více než tříhodinové zpoždění.

Opožděné ale jezdily i vlaky ve směru od Prahy, na Litoměřicku je totiž zastavila velká porucha na drážním zařízení. Pražské rychlíky tak jezdily s dvouapůlhodinovým zpožděním. Velké zpoždění kvůli popadaným stromům na Českolipsku nabraly i osobní vlaky mezi Českou Lípou a Děčínem, stejně jako rychlíky z Liberce do Ústí nad Labem.

Bouřka řádila, blesk na Pomezkách sjel komínem
Bouřka řádila, blesk na Pomezkách sjel komínem