Filip Rundt se učí na prodavače teprve prvním rokem, ale už s jistotou obsluhuje zákazníky za pultem lahůdek v trmickém hypermarketu Globus.

Práce je zajímavá

Jak přiznal, zatím neví, jestli bude po škole pracovat jako prodavač. „Je to ještě daleko. Ale docela mě to baví, podmínky jsou tu fajn a práce je zajímavá," řekl Filip při vážení zavináčů. Podobně jako zhruba padesátka jeho spolužáků ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb chodí do Globusu na odbornou praxi.

Hypermarket a škola spolupracují při praktické výuce budoucích prodavačů a potravinářů už dvanáct let a za tu dobu tu zkušenosti z praxe získalo na pět set žáků školy.

„Někteří z nich se stali i našimi kolegy a vedou si dobře. V loňském roce jsme zahájili novou formu spolupráce, jde o pilotní projekt zaměřený na větší zapojení učňů do praxe. Jeho součástí je pravidelné hodnocení výsledků. Při hodnocení jsou podle splnění podmínek rozděleni do pěti skupin, ti nejlepší dostávají i vyšší finanční ocenění," uvedl ředitel trmického Globusu Karel Zeman.

Jak dodal, výkony žáků sledují v hypermarketu pečlivě. „Prakticky na každé poradě probíráme, jak si kdo vede, co už se naučil, jestli zvládá práci se skenerem, umí napsat návrh na objednávku, jak se chová k zákazníkům. O ty nejlepší máme samozřejmě zájem i po učení. Řada z nich využívá i možnost pracovat u nás o prázdninách. Má to dvojí efekt. Vydělají si peníze a něco dalšího se naučí," vysvětlil Karel Zeman.

Prodavač není jen podavač

Spolupráce s Globusem je pro školu výhodná mimo jiné i proto, že tu pravidelnou praxi našlo několik desítek žáků.

„V menších firmách umístíme tak dva až tři. V Globusu je navíc velmi dobré odborné zázemí, naši žáci se dostanou ke strojům a zařízením, které se používají v běžném provozu. Není to žádná práce na zkoušku, oni tu opravdu prodávají nebo vyrábějí a spolupracují se zkušenými zaměstnanci," ocenil ředitel školy Pavel Caitaml.

„Názor, že prodavače může dělat každý, je zcestný. Tady v Globusu se žáci naučí a na příkladech ostatních zaměstnanců pochopí, že prodavač není jen podavač zboží, ale že musí o tom, co prodává, umět něco říci, dokázat zákazníkovi poradit, pomoci mu při výběru. Je to řemeslo jako každé jiné," zdůraznil Pavel Caitaml.

Podle Dagmar Waicové, předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost Ústeckého kraje, jsou možnosti, které firma škole nabízí, velmi významné.

„Ve školách, které kraj zřizuje, máme velmi dobře vybavená odborná pracoviště, žáci se tam hodně naučí, ale často chybí možnost praxe v reálné provozovně, ve skutečném obchodě a výrobě. Zkušenost, kterou získají v Globusu je proto k nezaplacení," uvedla Dagmar Waicová.

ODBORNOU PRAXI vykonávají žáci Střední školy obchodu, řemesel a služeb v provozech hypermarketu Globus v Trmicích.