Turisté a nadšenci vlakové dopravy se mohou těšit mimo jiné na zážitky při cestování linkami T3 na trase Ústí nad Labem – Střekov – Velké Březno – Zubrnice a zpět, T4 na trase Most – Třebívlice – Třebenice – Lovosice a zpět a T5 na trase Roudnice nad Labem – Mšené-lázně – Libochovice a zpět, a to v rámci Dopravy Ústeckého kraje. Svou sezónu tyto turistické vláčky zahájily v sobotu 1. 4. a brázdit tratě budou každý víkend a o státních svátcích až do konce října.

Na trase turistické linky T3 Zubrnický motoráček se nachází spousta turistických cílů a zajímavostí, např. státní zámek či pivovar Březňák ve Velkém Březně, Zubrnická museální železnice přímo na nádraží v Zubrnicích či nedaleký skanzen Zubrnice. Trať brázdí historický motoráček řady 801 (M 131.1) s kapacitou 48 míst k sezení a 2 místy pro kočárky (jízdní kola se v tomto vozidle nepřepravují).

Turistická linka T4 Středohorský motoráček (tzv. Švestková dráha) v letošním roce dozná mnoho změn. Jednou z nich je nový majitel tratě a provozovatel vlakových spojů, kterým se stala společnost AŽD Praha. Primárně na ni bude jezdit motorový vůz řady 831, který má AŽD Praha pronajatý od společnosti Railsystem. Alternativou pak budou motorové vozy řady 810 s přívěsnými vozy řady 010. Všechny vozy (810.435-8, 810.141-2, 810.221-2, 010.418-7 a 010.419-5) jsou převlečeny do nového kabátu v korporátních barvách AŽD Praha.

Lanovka na Větruši.
Skoro 200 tisíc cestujících za rok. Lanovka na Větruši láká turisty

V úzké spolupráci AŽD Praha a Destinační agentury České středohoří, o.p.s. dochází postupně k dovybavení vlakových stanic informacemi pro turisty a cestující. Na stanicích od Třebenic po Sedlec u Obrnic byly na počátku dubna vybudovány informační tabulky, které přehledně informují návštěvníky o jízdních řádech Středohorského motoráčku.

Na vybraných stanicích, kterými jsou Třebenice, Třebenice město, Třebívlice a Libčeves, budou navíc umístěny nové informační tabule, které turistům poskytují informace o tzv. Švestkové dráze a také o turistických zajímavostech v nejbližším okolí trati.

Podřipský motoráček T5 je lákadlem nejen pro výletníky, ale také pro tzv. šotouše, nadšence do železniční dopravy a fotografie. Tuto trať provozuje Klub železničních cestovatelů (KŽC), který nasadí vůz řady M 262.1 (831) s kapacitou 56 míst k sezení a 5 kol nebo kočárků.

Na trati Podřipského motoráčku dochází v rámci spolupráce KŽC a Destinační agentury České středohoří, o.p.s. k obnově již před lety vybudovaných tabulí a k aktualizaci informací o Podřipských lokálkách na tzv. Budyňce. Po trati z Račiněvse do Libochovic se nyní svezete pouze Podřipským motoráčkem. Pravidelná osobní doprava tu byla zastavena v prosinci 2006.

Linka T5 Podřipský motoráček je blízkou linkou T4 a výletníkům nabízí kombinaci dopravy obou tratí. Středohorským motoráčkem lze vyjet do Třebenic za granáty a vyšlápnout nedaleký Hazmburk. Zpět se nabízí návštěva libochovického zámku a v odpoledních hodinách lze vyjet z Libochovic linkou T5 směrem do Roudnice nad Labem, která nabízí řadu dalších zajímavostí.

Kam vyjet motoráčky a další tipy na výlet naleznete na www.ceskestredohori.info.

Lodní doprava mezi Litoměřicemi a Ústím
Lodní doprava jezdí letos z Ústí i proti proudu až na Podřipsko