Víte, jak dlouhá je historie česko-vietnamské spolupráce? Co jsme dováželi v roce 1960 z Vietnamu? Kolik válečných sirotku Československo přijalo v letech 1954 -59? Kde je nejsilnější vietnamská komunita v ústeckém kraji? Která písmena české abecedy jim dělají největší problémy a proč si mladí dávají česká jména? Respektují jejich děti české učitelky?

Dvacet učitelek

Otázek bylo mnohem víc a všichni účastníci prvního semináře k integraci vietnamských žáků se snažili najít správné odpovědi. V budově Poradny pro integraci ve Velké Hradební bylo veselo. Na jedné straně dvacet učitelek, před nimi skromní vietnamští buditelé, kteří otevřeně popisovali vlastní duši. I na jazykový koutek se dostalo.

"Mezi prvními studenty, kteří přicestovali k nám byl i pan Tran Duc Long. Letos mu bude šedesát let, bydlí v Petrovicích a ochotně vypomáhá Poradně pro integraci jako tlumočník a lektor českého jazyka. Z Chomutova přijela slečna Tranová Thanh Hai. V české republice žije od tří let, vloni získala české občanství. Dovede vysvětlit případné nejasnosti v chování vietnamských dětí v našich školách. Jazykový koutek si připravila dlouhovlasá Nguyenová Thu Hang," v úvodní řeči informovala pracovnice Poradny Daniela Pettrichová a seznámila učitelky se statistikou.

Doma je nechválí

V celé ČR je evidováno 450.000 cizinců. V našem kraji žije 32.000 cizích státních příslušníků. Nejvíce jich vykazují Teplice. V mateřských školkách je evidováno 250, v ZŠ 430, na SŠ 237 vietnamských dětí.

Seminář v budově Poradny pro integraci ve Velké Hradební.Zkušenosti s vietnamskými dětmi zde prezentovaly učitelky nejen z ústeckých škol, ale i z Dubí, Teplic, Proboštova, Děčína, Malečova a Litvínova. "Jste moc hodné na ty prcky," zaznělo několikrát.

"Vietnamské děti jsou dostatečně ctižádostivé, respektují rodiče daleko víc než domácí populace, ale musí pochopit a rozumět zadání. Jednoduché problémy řešte přes starší žáky, ale zásadní otázky výhradně osobně s rodiči. Pokud školák kývá hlavou při vysvětlování látky, neznamená to, že ví. On dává pouze najevo, že vám naslouchá. Pozitivní informace se mezi touto komunitou šíří rychle, zklamete-li jejich důvěru je konec. Vietnamci jsou skromní, pohostinní, nikdy si nestěžují. V rodinách rozhoduje muž, ale žena mu takticky podsouvá svůj názor. Učitel je vždy ve velké úctě. Děti potřebují ve škole chválit, doma se pochvaly nedočkají," říká usměvavá Haj.

Tři hodiny utekly jako voda, další seminář je připraven pro Chomutov. Termín 14. dubna.