„Sportovnímu rybolovu se věnuji dvanáct let, doma mám osm prutů, k tomu standardní výbavu, abych vyhověl požadavkům porybného. Dnes tu už byl se synem. Odznak měl naleštěný a chystal se na noční procházku. Tady jsem už vytáhl dost krásných ryb, největší byl jeseter. Vážil dvacet kilo. Vyfotil jsem si ho a vrátil do hlubin. Taková ryba patří všem," říká mladší z dvojice a ukazuje dokumentaci v mobilu.

Nedočkaví plavci

„Dnes je hladina jako zrcadlo, ryby ale neberou. Rybářů tu je dost, většinou se známe, vezírky jsou prázdné. Nedočkaví plavci po večeři sundají plavky a zmizí. Potom to snad přijde," vysvětluje Jarda Vojta ze Žandova.

Kamarád Petr Stibor přijel z Teplic a jeho dva krásné pruty stále čekají na signál k akci. Deset let už bičuje vodní plochy v okolí, svého největšího kapra ulovil v Žernosekách.

„Měřil skoro metr, nevážil jsem ho, ale byla to obluda. Jsme tu tři hodiny, měníme návnady, plníme krmítka, vystřelujeme prakem do určených míst druhé hrany různé pochutiny, a stále nic. Vyzkoušeli jsme nejprve medovky, potom housku, pepřovky, baileys. Nic jim nechutná," konstatuje nazlobený rybář.

Klid a pohoda

Kousek od této dvojice sedí další znalec rybolovu, přijel z Děčína.

„Chlumecký rybník jsem vůbec neznal, jsem tu poprvé. Hezké místo. Rybařil jsem jednou ve Švédsku na velkém jezeře se stejným výsledkem. Za týden potom jsem v jižních Čechách za hodinu nachytal celou nůši. Tak to prostě u vody chodí. Hlavně že je tu klid a pohoda," přidává svůj názor seriózní pán.

Každý z jiného místa, u vody velcí kamarádi.