Martin Hausenblas, Jana Bohuňková a Jaroslav Achab Haidler (všichni PRO! Ústí) v době hlasování zároveň seděli ve správních orgánech Činoheráku Ústí. „Opomenutí způsobilo desetihodinové pracovní vypětí. Uvědomil jsem si to asi hodinu po hlasování a okamžitě jsem kvůli tomu volal radní," omlouval se náměstek ústeckého primátora Hausenblas.

Odstoupí ze spolku

Hausenblas oznámil, že dnes odstoupí ze správních orgánů spolku. Co nejdříve tak učiní také náměstkyně Bohuňková i radní Haidler.  Primátor Ústí Josef Zikmund (ANO) oznámil, že rada pak původní usnesení revokovala a zrušila. Zároveň ale potvrdil, že koalice má vůli spolku pomoci. „Činoherák už nemá na zaplacení pohledávek za rok 2014 a rok 2015 by obtížně přežíval," pokračoval Zikmund.

Proto radní rozhodli, že  město Činoheráku na letošek přidělí 1 milion korun dotaci, aby mohl fungovat. V únoru pak  spolek musí zastupitelům představit svou kulturní koncepci a teprve pak zastupitelstvo rozhodne o penězích.

Stanovy změní

Spolek také musí změnit stanovy, aby ho neovládali sami herci. Ve správní radě Činoheráku usednou zástupci města, kraje, asociace divadel, ministerstva kultury a největšího sponzora. Tím bude mít město a další instituce možnost dohlížet na hospodaření a činnost spolku, ale zároveň ho neovládne. Zároveň ale ani herci a jejich vedení nebudou moci „přivést divadlo na buben".

Do zasedání zastupitelstva pak bude město od Činoheráku nakupovat jednotlivá představení prostřednictvím loni založené příspěvkové organizace magistrátu.

Návrat platí

Návrat do původní divadelní budovy ve střekovské ulici Varšavská ovšem platí. Radní Jaroslav Achab Haidler pak vysvětlil, že to bude administrativně náročné a že tu budou za tržní, v místě obvyklé nájemné. „Činí to něco kolem milionu korun ročně, tedy zhruba sto tisíc korun měsíčně," řekl Haidler.

Filip Nuckolls z Činoheráku Ústí potvrdil, že rozhodnutí považují za správné a podmínky města splní. „Je to prověřené řešení, které bez problémů funguje i jinde v republice, například u Klicperova divadla v Hradci Králové," uvedl.

Radní pak chtějí připravit víceleté grantové financování. Minimálně na čtyři roky, nejen pro Činoherák, ale i pro Severočeské divadlo a použít podobný model i ve sportu.
Radní zároveň slíbili, že dají ostatním zastupitelům čas, aby si mohli materiál o Činoheráku prostudovat. „Pozval jsem opozici, abych jim to vysvětlil," dodal Zikmund.