„Kromě kontrol na silnicích a ve vlacích cizinecká policie kontrolovala pohyb osob ve vytipovaných tržnicích a ubytovacích zařízeních. Policisté se také zaměřili na dodržování pobytového režimu cizinců v Ústeckém kraji," uvedla Šárka Poláčková z ústeckého krajského policejního ředitelství.

„Z 330 řešených případů více než polovina problémů byla spojena s lázeňským pobytem v Teplicích. Cizinci pobývali na místě déle, než byla platnost jejich víza. Následovala správní vyhoštění," uvedl major Miroslav Polcar z ústecké cizinecké policie.

V nelegálním pobytu na území Ústeckého kraje letos bezkonkurenčně vedou Libyjci.

Je to důsledek chaosu v Libyi, který nastal po svržení Muammara Kaddáfího a jeho vlády za pomoci vojenského letectva západních zemí?

Cizinecká policie zadržela za 1. pololetí letošního roku 146 Libyjců, ale řada z nich byla jenom v teplických lázních a překročila dobu pobytu.

Také mezi hříšníky patřilo 80 cizinců z Kuvajtu a 17 ze Saudské Arábie. Měli ale také jenom problémy s dobou pobytu v lázních.

Pokud jde o Ukrajinu (12 případů) a vietnamské občany (13 případů), jde o průběžné problémy s pobytovým a pracovním povolením cizinců.