Účastníky výjimečných večerních prohlídek čeká nejen klidné prostředí zoologických zahrad, ale i bližší kontakt se zvířaty. Naučí se, jak je rozeznat ve tmě, a dokonce se budou moci do některých jejich ložnic a kutlochů podívat osobně.

„Rozhodně chci večer do zoo zavítat. Může to být zajímavé, ráda zvířata uvidím i z jiného úhlu, za jiného světla a v jinou dobu,“ svěřuje se Klára Kohoutová z Děčína.

SVAČINA S DÁRKEM

Jednou za dva týdny se koná večerní prohlídka v ústecké zoo. Začíná v pátek v 19.30 hodin a trvá od 90 do 120 minut.

„Návštěvníci vyrážejí ze spodní části zahrady a jejich cesta končí pokaždé jinde, neboť záleží na průběhu konkrétní prohlídky,“ podotýká mluvčí ústecké zoologické zahrady Věra Vrabcová.

Od začátku tohoto týdne mohou návštěvníci ústecké zoologické zahrady vidět nově samici aligátora, která se jmenuje Adéla.
Po téměř čtyřech letech je Adéla venku. Samička aligátora zatím musí být sama

Během procházky s průvodcem čeká návštěvníky nejen poklidná atmosféra ztichlé zoo, ale i svačina s dárkem na závěr.

„Na akci je však nutné se předem objednat, a to nejpozději tři dny před prohlídkou. Kapacita skupiny je totiž omezena počtem 30 osob,“ připomíná Věra Vrabcová.

PRŮVODCE S CHLUPÁČEM

Zoologická zahrada v Děčíně pořádá o prázdninách večerní prohlídky jen dvakrát, rozděluje je však na dvě odlišné prohlídky v jeden den. Obě trvají hodinu a půl. „První prohlídka začíná v 19 hodin večer a je spíše pro malé děti,“ připomíná mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Malí návštěvníci se však mají na co těšit. „Nejenže má jejich průvodce po celou dobu po boku oslíka, ale všechny informace jim předává zábavnou formou, například pomocí různých soutěží,“ dodává Alena Houšková.

Druhá prohlídka začíná ve 20.30 hodin a zahrnuje odborný komentář. Určena je však nejen pro dospělé návštěvníky, výkladu o životě zvířat porozumí i děti od deseti let. Lektor zavede účastníky do ložnice medvědů, ptačího domu či do pavilonu opic.

„Návštěvníkům doporučuji, aby se vybavili baterkou, pevnou obuví a popřípadě i pláštěnkou či deštníkem. Obě akce totiž probíhají i za nepříznivého počasí,“ upozorňuje Alena Houšková.

V děčínské zoo je nutné objednání, kapacita činí totiž pouze 25 osob.

Kdy vyrazit?
Zoo Děčín
Kdy: V letošním roce už jen 11. srpna
Za kolik: Děti 90 Kč, dospělí 130 Kč
Kapacita: 25 osob, je nutné se objednat

Zoopark Chomutov
Kdy: Každý pátek a sobotu
Za kolik: Děti 50 Kč, dospělí 80 Kč
Kapacita: 55 osob, není nutné se objednat

Zoo Ústí nad Labem
Kdy: Jednou za 14 dní v pátek
Nejbližší termíny: 11. srpna a 25. srpna.
Za kolik: Děti od 10 do 15 let 100 Kč, dospělí 200 Kč
Kapacita: 30 osob, je nutné se objednat

PARKEM V TERÉŇÁKU

Každý pátek a sobotu ve 20.15 hodin je možné projet si terénním autem Podkrušnohorský zoopark v Chomutově. Ovšem nikoli svým, ale zdejším safari vozem. Nástup je u brány zoo, návštěvníky čeká i jízda skanzenem.

„Jde o skvělou příležitost pro lidi, kteří chtějí letní vedra trávit spíše u bazénu a do zoo by zavítali raději v příjemnějším počasí,“ vysvětluje mluvčí zooparku Martina Pelcová s tím, že i některá zvířata jsou v noci aktivnější než v odpoledních vedrech. „Kapacita akce je 55 míst, průvodce je samozřejmostí. Objednání na prohlídku není nutné,“ dodává Pelcová.

Průvodce Alexej Tehlár na Štole Martin v Krupce.
Krupka bude napodruhé zkoušet zápis do UNESCO, sází i na Štolu Starý Martin