Sdělil to Tomáš Okurka, který byl od odvolání bývalé ředitelky Blanky Mouralové loni v listopadu pověřen vedením obecně prospěšné společnosti.

O odvolání bývalé ředitelky čtěte: Blanku Mouralovou odvolali. Collegium Bohemicum hledá nového ředitele

Prvním úkolem nového ředitele je vybudování expozice o dějinách německojazyčného obyvatelstva českých zemí. Ministerstvo kultury na projekt vyčlenilo 50,5 milionu korun.

DVA UCHAZEČI

Expozice zabere celé levé křídlo muzea, tedy přes 1500 metrů čtverečních a bude jednou z největších v Česku. Zahrnovat bude období dějin od středověku po 20. století. S jejím otevřením se počítá v roce 2018.

Druhého kola výběrového řízení se zúčastnili dva uchazeči. Současnému stavu organizace lépe vyhovoval podle správní rady Koura. Vystudovaný historik a politolog stipendijní pobyty absolvoval v Collegiu Bohemicu v Ústí nad Labem a Collegiu Carolinu v Mnichově. Pracoval v Česko-německém fondu budoucnosti, Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR, Ústavu pro studium totalitních režimů a Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Vyučuje na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Odborně se zaměřuje na české politické a kulturní dějiny 20. století.

Správní rada zároveň jmenovala novou vědeckou radu Collegia Bohemica, neboť mandát té předchozí vypršel. Vědecká rada je poradní orgán, který se vyjadřuje k odborným záležitostem činnosti Collegia Bohemica, v současnosti zejména k obsahu připravované expozice. Zasedají v ní přední odborníci na dějiny Němců v českých zemích, česko-německé vztahy a muzeologii z Česka, Německa a Rakouska.

Čtěte také: Collegium má průšvih s dotacemi. Musí platit miliony