Sesuv na dálnici D8 je tikající časovaná bomba. Pokud s tím někdo něco neudělá, je jen otázka času, kdy vybuchne. To říkají jazykem sice odborným, ale naprosto jasně, geologové z pracovní skupiny, jež sesuv sleduje, ve zprávě, kterou by se vláda měla zabývat v nejbližších dnech.

„Nečinnost může způsobit další nevratné škody na dálničním tělese a následné pohyby mohou ovlivňovat také stabilitu svahů v okolí obce Litochovice nad Labem," zní závěr odborníků z České geologické služby.

Ze zprávy totiž vyplývá, že se sesuv uklidnil jen dočasně. Jeho stabilitu ovlivňuje voda, o níž nikdo nemá jasno, kudy v sesuvu obíhá. Dokument zároveň upozorňuje na pokračující znehodnocování hornin v sesuvu. „Lze ho považovat za vysoce rizikový (havarijní stav)," varuje dokument s tím, že při dalším přibývání vody se mohou dát tisíce tun hornin a zeminy do pohybu. „Měření naznačují, že se aktivují další dílčí sesuvy pod čelem současného sesuvu," dodává vládní materiál.

Andrea Svobodová Křešová, starostka Prackovic nad Labem, pod něž spadají ohrožené Litochovice, připomněla, že problémy se spodní vodou začaly ve stejné době, kdy tu státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo stavět. Teď prý nevědí, kdy a odkud voda prosákne. Objevuje se na místech, kde nikdy dříve nebývala a místní hasiči už vyprošťovali domácí zvířata či vozidla z nečekané bažiny.

Proto prý starostka několikrát kontaktovala vládní činitele. „Napsala jsem pěti ministrům. Všichni mě jen politovali, ale nijak nepomohli, jen slíbili, že nás jednou za čtrnáct dní, či měsíc budou informovat," povzdechla si.

Rovněž upozornila na nedostatek peněz, za něž by mohli odstranit škody nejen způsobené prosakující vodou, ale i červnovými povodněmi.

„Pro nás je likvidační i finanční spoluúčast na dotaci," sdělila starostka. „Doufáme, že nám s tím pomůže Ústecký kraj," líčila starostka. „Potřebujeme, aby vláda zmapovala celé území, nejen u dálnice, ale až k Labi."I Ústecký kraj si myslí, že by sanaci měl zaplatit stát.

To Deníku sdělil krajský hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). „Kraj pomůže rád, ale státní ŘSD je investorem dálnice D8 a pokud problémy začaly se stavbou, pak by měl také stát nést následky a vyřešit to," prohlásil.

Jenže, jak v pátek uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák, na utrženém svahu doposud sanace nezačala. „Protože nevíme, zda je svah stabilní, případně do jaké míry je nestabilní, tak nemá smysl do té doby, než bude hotov geologický průzkum, cokoliv dělat. Nelze provádět zemní práce."

Podle Martiny Vápeníkové z ŘSD dokonce ještě nezačal ani geologický průzkum. „Je připraveno zadání výběrového řízeni na geologický průzkum, které jsme předložili ministerstvu dopravy," sdělila.

Hejtman Bubeníček o tom míní, že současná vláda už asi o sesuvu nerozhodne. „Čekají na volby a nový kabinet. Myslím, že v tomto mezidobí nikdo nechce udělat zásadní rozhodnutí a přidělit na to peníze. Jakmile ale bude o nové vládě jasno, připomeneme, že je tu jistá akutní záležitost," dodal hejtman.

Tento přístup ovšem nejvíce vadí lidem v Litochovicích. „Pokud nezačnou něco dělat, je opravdu jen otázka času, kdy se ty svahy utrhnou a sesunou na domy pod nimi. To je hrozné, co by dělali, kdyby byla válka? Čekali by na volby," stěžovala si starostka Prackovic Svobodová Křešová. „Lidé by měli mít před politikou přednost!"