Od sedmé hodiny ranní dohlíželi strážníci městské policie na dvaceti jedna přechodech pro chodce, na bezpečný přechod dětí přes ulici, aby se bezpečně dostaly do svých školních lavic.

Do školy nevyrazili jen ostřílení matadoři z vyšších ročníků, ale i děti, které šly do školy poprvé. Pro mnoho prvňáčků, kteří navštívili školské zařízení v pondělí poprvé, nebylo setkání se strážníky na přechodech jejich první zkušeností s jejich činností.

První den školního roku v 1. třídě ZŠ Mírová na Severní Terase v Ústí nad Labem.
FOTO: Už jim to začalo. Prvňáčci usedli do školních lavic i na Mírové

"Již v mateřských školách strážníci z oddělení prevence kriminality a dopravní výchovy navštěvují děti a učí je, jak se chovat v různých dopravních situacích, mezi které patří i bezpečný pohyb na přechodech pro chodce. Dá se konstatovat, že od doby, kdy strážníci denně dohlíží na bezpečnost na vybraných přechodech, byla zaznamenána pouze jedna drobná dopravní nehoda, kdy se řidič nevěnoval řádně řízení svého vozidla a ohrozil přecházejícího chodce," popsal Jan Novotný z městské policie a dodal:

"Můžeme si všichni jen přát, aby se žádná dopravní nehoda nestala ani v tomto školním roce. Strážníci pro bezpečnost dětí na přechodech a v jejich okolí udělají vše, co je v jejich silách."

Se začátkem školního roku se vrátili strážníci k přechodům u škol.Zdroj: Deník / Nešetřil Roman