V minulých týdnech pro něj do školy nanosily více než půl tuny žrádla pro psy a kočky, pamlsky, obojky, hračky a další potřeby.

Nejvíce věcí na jednoho žáka sesbíraly děti, které navštěvují třídu 1. C. Do ní chodí žáci se speciálními požadavky. „Byla to pro ně velká výzva. Vím, že často po rodičích chtěly, aby mohly pro zvířata do školy každý den něco přinést," uvedla třídní učitelka Šárka Husáková.

Dobrý příklad

Majitelka útulku Miluše Maskulanisová je za věci, které děti nashromáždily, velmi vděčná. „Samozřejmě nám velmi pomohou. Ale pro mě je důležitější, že se tímto způsobem mladí lidé učí lásce ke zvířatům. Že z nich nevyrostou lidé, kteří si na ulici do opuštěného psa nebo kočky bez problému kopnou," tvrdí Maskulanisová.

To potvrzuje i třídní učitelka nejúspěšnější třídy. Podle ní se tímto způsobem děti učí tomu, že je třeba si navzájem pomáhat. To je ve třídě pro děti se specifickými potřebami ještě více potřebné než v běžné třídě.

„Vím o případech, kdy děti na to, aby mohly psům něco koupit, vybraly úspory z prasátka. Případně vzaly nějakou svoji hračku, třeba plyšáka, přinesly ho," popisuje. Nejúspěšnější sběratelka ze třídy Vanesa Dunová zase přinesla věci, které již nepotřeboval její psí mazlíček. Ten jich má dostatek. Úspěšnou třídu čeká i hodnotná odměna, která dětem rozzářila tváře. Den s koňmi a poníky na farmě nedaleko Ústí.

Vzkaz pro zvířata

Zvláštní cenu dostali od pořadatelů sbírky i bratři Filip a Ondra Hlávkovi. Pro psy do školy přinesli velký pytel granulí. Pro zvířata tam připsali i vzkaz.

„Chtěli jsme jim udělat radost. Máme zvířata rádi," řekli Deníku bratři. Sami doma psa nemají, ale často se starají o toho u babičky. Nebo o papouška a rybičky.

Více než půl tuny žrádla psům a kočkám v útulku vystačí zhruba na dvacet dní. „Jsme sice na Litoměřicku, ale psy máme i z Ústecka. Dávají je k nám hlavně obce z okolí Ústí," prozradila Miluše Maskulanisová.

Některé děti ze školy Na Vyhlídce se do řepnického útulku podívají. Ve sbírce pro zvířata zde chtějí v dalších letech pokračovat.