Nápadů má dost. Laskavým tónem nutí předškoláky k zamyšlení. Poskládat podzimní les podle listů jednotlivých stromů není jednoduchá záležitost, uhlídat živého ježka, aby zůstal v krabici je horší, ale v Ústí máme šikovné děti a nadšenou Martinu. Své sny si nenechává pro sebe.

„Jako malá jsem chtěla být textilní návrhářkou. Sledovala jsem šikovné ruce maminky, která byla dámská krejčová a na panenky uměla spíchnout cokoli. Dopadlo to ale trochu jinak. Vystudovala jsem gymnázium v Poděbradech. Vysokou jsem už dokončila v Ústí nad Labem. Bavily mne jazyky, historie a pedagogika," předesílá Martina Kaucká.

Plní sny nejmenším

Náhoda ji zavála do muzea a tady začala plnit sny těm nejmenším. „Ve finále to mnohdy vypadá jako hra, ale předchází tomu velká příprava a stohy popsaných papírů. Během roku to je zhruba 35 až 40 akcí, jejichž základem je snaha předat zkušenost dětem a ještě vyvolat úsměv. Nejvíce dají zabrat strašidla. Letos jsme při nich vydali přes dvanáct stovek hracích karet a provázela je divácká kulisa skoro jako na fotbale," říká.

A jak takové přípravy na strašidla probíhají? Nejprve zpracuje seznam pohádkových postav šitých na míru personálu, zajistí kostýmy a přemluví spoustu dobrovolníků. Následuje příprava her a výběr stanovišť. Všechno jí projde několikrát rukama, aby odpoledne klaplo. „Ráda pozoruji rozzářené oči malých návštěvníků, proto mne to baví. Měla jsem tu krvavé bitevní pole, koně i obra, tmavou jeskyni a zvířecí noru. Nyní tu stojí perníková chaloupka. Do konce roku bych ráda všechno předělala, nechala vymalovat, navrhla a poskládala novou herní mozaiku. Víc neprozradím," naznačuje další záměr Martina Kaucká.

Jde příkladem

Když si pro změnu vymyslela mykologický den, přidala se s kolegyní do lesní výpravy v Chomutově, aby šla příkladem. Během jednoho dne nasbírali všichni 96 druhů hub, dalších dvacet doplnili návštěvníci. Za tři hodiny muselo být všechno roztříděno, popsáno a naaranžováno na stolech.

„Ještěže tu mám k ruce dost stejně zapálených přátel, tahle práce se nedá dělat podle šablony. Stále něco studuji v knihách a na internetu, hledám nová témata a inspiraci. V listopadu se mohou děti těšit na vánoční dílnu, ta bude zase plná překvapení," naznačuje Martina Kaucká. Její sny děti milují.