Starou stavbu začal bagr bourat na začátku letošního května, z nového pavilonu už v nejspodnější části zoo vyrostla betonová základová deska s tvarem nového bazénu. "Ten by neměl mít rovné hrany a přesné úhly jako tomu bylo v minulosti, spíše by měl mít nepravidelný tvar s přirozenými oblouky," uvedla mluvčí. Staví se i zázemí, kde bude možné zvířata od sebe oddělit a kde budou při výměně vody v bazénu.

"Je vystavěna tak, aby v ní i při čištění zůstala hladina ve výšce alespoň půl metru, takže tuleni nezůstanou na suchu a neodřou si spodní část těla, jak se občas stávalo předtím," doplnila. Výměnu vody v bazénu navíc usnadní i nová 2,5 metru dlouhá vypouštěcí šachta.

Zbývá ještě dobudovat ohrazení výběhu z lomového kamene. "Další část hrazení bude dřevěná a v další části, zejména před tribunou, budou instalována skla. Bohužel, s průhledem pod hladinu není v projektu počítáno," dodala Vrabcová.

Tuleně chová ústecká zoo od roku 2001. Po rekonstrukci může zoo počet tuleňů rozšířit, počítá i s případnými mláďaty. Dva dosavadní obyvatelé starého výběhu, Junior a Mary, se museli po dobu výstavby přestěhovat do menšího uzavřeného bazénku.

"Samice začala mít po několika týdnech problémy s okem," uvedla Vrabcová. Pravděpodobně jí vadilo příliš ostré světlo, které svítilo do bazénu celý den, proto byly zastíněna horní skla a samice dostávala kapky s antibiotiky. "Stav oka je momentálně stabilizovaný a pomalu se lepší. Oba tuleni jsou v pohodě a velice dobře přijímají potravu," dodala mluvčí.