Na stránkách byly od začátku týdne informace a kontakty nového spolku včetně čísla transparentního účtu, na který mohou lidé Činoheráku Ústí přispívat. Podle Žáka ale doména patří obecně prospěšné společnosti Činoherní divadlo města Ústí nad Labem, která za provoz stránek i platila.

„Je zcela nepochybné, že doména nemůže patřit spolku Činoherák Ústí, pokud tento spolek vznikl 27. března 2014, přičemž doména je registrována nepřetržitě od roku 2004. Osoby, které umístily daný obsah na webové stránky www.cinoherak.cz, nemohly mít pochyb o neoprávněnosti svého počínání," řekl Jan Žák s tím, že podnikne i právní kroky.

Přiznání

Jeden ze zakladatelů nového spolku Ondřej Klein pochybení připustil. „Spolek Činoherák Ústí začal doménu užívat v dobré víře, že vlastník domény uvedený ve veřejném registru správce domén CZ.NIC doslovně jako Činoherní studio právně zanikl, doména je bez validního vlastníka a de facto volná," řekl Klein.

Po dotazech spolek z domény své texty stáhl. „Do právního vyřešení celé situace doménu používat nebudeme," doplnil Klein. Nyní má spolek stránky na adrese cinoherak usti.cz.

Nově vzniklý spolek Činoherák Ústí na začátku týdne oznámil, že se mu povedlo získat práva a fundus na většinu představení končícího Činoherního divadla. Koupil je jeden ze sponzorů divadelníků.

Budou hrát

Soubor by chtěl činnost obnovit už v polovině května. Od září by pak měl hrát v budově někdejšího kina Hraničář v centru města. Objekt však musí projít rozsáhlými úpravami, aby splňoval parametry pro hraní divadla. I proto spolek požádal úřady o souhlas s veřejnou sbírkou. Dostat by ho mohl v řádu dnů.

Sympatizanti mohou souboru zatím posílat dary na transparentní účet. Za necelé tři dny lidé spolku věnovali více než 130 tisíc korun.

Dlouhé měsíce

Krize kolem ústecké činohry se táhla od konce ledna, kdy rada náhle změnila financování divadla. Soubor přerušil činnost a o grant nepožádal.

Ústečtí zastupitelé na začátku března rozhodli, že radnice založí příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem. Již hledají nového uměleckého šéfa a nový soubor.

Současné Činoherní divadlo města Ústí nad Labem míří k zániku. Dosavadního ředitele Vladimíra Čepka, který bude působit v Činoheráku Ústí, nahradil Jan Žák. Obecně prospěšnou společnost čeká v řádech týdnů insolvence a likvidace.