Silnice I/30 spojující Lovosice s Ústím nad Labem se již delší dobu potýká se špatným stavem povrchu vozovky, na který měla největší negativní vliv těžká nákladní doprava, která tudy projížděla před otevřením posledního úseku dálnice D8.

„Je to rozhodně potřeba, vyjeté koleje u Lovosic se začínají stávat nebezpečnými a záplaty na dírách v silnici jsou také jen dočasná záležitost," řekl osmadvacetiletý Martin, řidič, který po této trase dojíždí denně do zaměstnání.

Rekonstrukce úseku od Lovosic až k „psímu domovu" u Malých Žernosek, kterou provádí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), bude započata v úterý 2. května a měla by trvat nejdéle do 2. září letošního roku. Oprava povrchů, které byly ke stavbě předány 4. dubna, navazuje na akci z loňského roku, kdy ŘSD opravilo úsek od Litochovic po Dolní Zálezly.

Čarodějnice v Chodovlicích na Třebenicku
Čarodějnice: Lampionový průvod nebo volba Miss

Zhruba čtyřměsíční oprava vozovky bude čítat přechodná dopravní omezení. Během frézování a pokládání nového povrchu bude povětšinou v aktuálně opravovaném úseku kyvadlový jednosměrný provoz v jedné polovině pruhu řízený světelnou signalizací nebo pracovníky stavby, dojde však i na úplné uzavírky.

„V souvislosti s touto akcí dojde v termínu 10. – 31. července k úplné uzavírce silnice I/30 v úseku od okružní křižovatky u Besedy k odbočce k Penny marketu," uvedla Ivana Kocánková, mluvčí města Lovosice.

„Po dobu této uzavírky bude objízdná trasa vedena ulicemi Osvoboditelů, Přívozní, Zámecká a zpět na silnici I/30," doplnila mluvčí.

Kamionová doprava, která si cestu zkracuje přes město, bude po tuto dobu odkloněna přes dálnici, čehož by město chtělo v budoucnu docílit nastálo. Průjezd městem a po silnici I/30 je pro nákladní vozy levnější a vysoký počet z nich proto stále volí raději cestu přes Lovosice.

Ilustrační foto
Důchodci v Ústeckém kraji musí vyžít s jedenácti tisíci

Město v současné době hledá řešení, jak počet projíždějících kamionů přes tranzitní mezinárodní spojku s Německem snížit. Ve hře je výstavba místa pro přecházení a zakoupení váhy na kontrolu přetížených nákladů.

„Nemáme bohužel žádnou jinou možnost, jak kamionovou dopravu v Lovosicích omezit. Budeme se nicméně snažit co nejvíce znepříjemnit řidičům průjezd tak, aby si sami vybrali jinou cestu," řekl Milan Dian, starosta Lovosic.

Rada města v současné době zadala zpracování projektové dokumentace na zbudování místa na přecházení společnosti ATKING, s.r.o., z Prahy, která se stala vítězem veřejné soutěže.

Místo na přecházení by mělo být vybudováno poblíž čerpací stanice, nejedná se ale o přechod pro chodce, protože řidič v tomto místě nemá zakázáno chodce omezit a nemá ani povinnost zpomalit nebo zastavit, aby mu umožnil bezpečně přejít. S realizací tohoto projektu město počítá již v letošním rozpočtu.

Maturitní ples Gymnázia Roudnice - sobota 30. 1. 2010 - Dům kultury Litoměřice.
Pronájem kulturáku za téměř šedesát tisíc studenty štve