Tunely z ústeckého územního plánu zmizí. Jednoznačně to v pátek slíbil radní Ústí Pavel Dlouhý (ČSSD). Na tiskové konferenci po radě města novinářům řekl, že budou dělat vše, aby to stihli  do konce června příštího roku.

Právě k tomuto termínu se loni v prosinci při schvalování sporného územního plánu zavázali městští zastupitelé, že jej změní. Zároveň pověřili tehdejšího náměstka primátora Jana Řeřichu (ODS) vedením pracovní skupiny, která měla připravit návrh nového dopravního řešení bez tunelů a mostů. Vymohli si to jejich odpůrci z řad veřejnosti, hlavně iniciativa Stop tunelům. Mnohým Ústečanům totiž toto řešení přineslo omezení při nakládání s jejich pozemky.

Jenže minulý týden se situace na ústecké politické scéně dramaticky změnila. Koalice ČSSD, ODS, SZSP padla a dnes ve městě vládnou pouze sami sociální demokraté. Dopomohly jim k tomu opoziční TOP 09 a KSČM. Mimo jiných na magistrátu a tím i v pracovní skupině k územnímu plánu skončil Řeřicha. Odpůrci tunelů se nyní bojí, že slíbená změna územního plánu půjde do ztracena. Dlouhý ovšem ujistil, že nikoliv. „To rád slyším. Samozřejmě si to budeme hlídat,“ reagoval v pátek Jan Kvapil ze Stop tunelů.

Dlouhý tvrdil, že skupina toho stejně zatím moc neudělala. „Na prvním jednání to vypadalo, jako by do ní  byli  nominováni hlavně milovníci tunelů. Marně jsme se jim snažili vysvětlit, že takto ne,“ řekl.  Teď se podle něj co nejrychleji  sejde nová komise rady pro územní plán, které velí právě on a navrhne další postup, jenž předloží zastupitelům. „Budeme se o něm radit i s občanskými iniciativami, slíbil Dlouhý.

Prostý výmaz tunelů by neměl být velký problém, složitější otázkou bude, co místo nich. A zda to vůbec má řešit ona pracovní skupina. Podle Dlouhého by bylo spíše logičtější, aby se zaměřila na dopravní generel, tedy komplexní řešení dopravy ve městě.

Ústecký magistrát již vyhlásil výzvu k podávání nabídek na komplexní zajištění zadávacího řízení na výběr zpracovatele 1. změny územního plánu. Zájemci o tuto veřejnou zakázku by se měli přihlásit do 29. března.