Přes půl miliardy korun dá město Ústí nad Labem v příštím roce do investic. Nejvíce na opravu plavecké haly na Klíši, elektronický odbavovací systém v MHD a na zastávky.

Nasmlouvaný úvěr

Podle náměstka primátora Martina Maty město potřebné peníze má. „Máme nasmlouvaný úvěr u banky, ze kterého akce zaplatíme. Později město dostane dotace, ze kterých část splatíme," uvedl Mata. Z evropských dotací město částečně platí jak halu, na kterou dá příští rok 249 milionů korun, tak odbavovací systém za 50 milionů.

Město dá 12 milionů i do rekonstrukce bývalé ubytovny v Čelakovského ulici, kde vznikají sociální byty. Do objektů Zanádraží půjde 7,8 milionu korun. Ústí musí v příštím roce dát 50 milionů korun na provoz Severočeského divadla opery a baletu.

Divadlo na splátky

V minulých letech divadlo platil kraj, který ho  spolu s městem vlastní.  Město ale peníze nedá na začátku roku. „Dohodli jsme se na třech splátkách," uvedl Martin Mata. Podle něho se tak nestane, že by město nemělo volné prostředky. Z letošního roku totiž Ústí zbude volných jen 30 milionů korun. Díky splátkám nebude muset město čerpat kontokorent.

Provoz města bude v provizoriu. To je schválené na čtvrt roku. „Rozpočet nejspíše budou zastupitelé schvalovat v únoru," uvedl vedoucí finančního odboru Rudolf Jakubec. „Je třeba prověřit i možné kostlivce," tvrdí zastupitel Jiří Madar.