Aby jejich projekty měly větší šanci na úspěch, obrátily se i na ústecký magistrát. Kladné stanovisko by jim přineslo plusové body. Ústečtí radní je ovšem nepotěšili.

„Dokud nebude platný zákon o sociálním bydlení, žádná kladná stanoviska vydávat nebudeme. Ministerstva mezi sebou válčí a neexistuje ani metodika pro to, jak vypracovat pravidla pro umisťování těchto lidí do sociálních bytů," sdělila primátorka Ústí Věra Nechybová. Čtěte také: Peníze na sociální služby v kraji nestačí

SPOLKY VZNIKLY PŘED NĚKOLIKA MĚSÍCI

Oba žadatele si ještě před jednáním rady pozvala také sociálně zdravotní komise. Jedním byl spolek Sociální bydlení Sever, jehož předseda je z Chlumce. Druhým zase spolek SBU z Břeclavi. Redakci se je zkontaktovat nepodařilo.

„Nechali jsme si od nich odprezentovat jejich projekty, první z nich mířil na dům v Předlicích, druhý na deset bytů v Krásném Březně v ulicích Keplerova, Přemyslovců, Rozcestí, V Oblouku, v Mlýnské a U Pivovarské zahrady. Dle mého názoru ale nevypadá moc důvěryhodně, že oba spolky vznikly teprve vloni na konci roku. Nikdo momentálně neví, v jakém znění bude zákon nakonec schválen, a tak do té doby nedoporučujeme komukoliv vydávat souhlasná stanoviska," sdělila předsedkyně komise Lenka Jaremová.

Starostka obvodu Neštěmice Yveta Tomková rozhodnutí radních kvituje. Pokud by ale i přesto v budoucnu ústečtí radní sociální bydlení posvětili, byla by prý nekompromisní. „Nikdy bych nedopustila, aby u nás někdo začal podnikat v oblasti sociálního bydlení. Jsou to subjekty z jiných měst, nemají k této lokalitě žádný vztah," řekla Tomková. Přečtěte si také: Život na severu? Ústecký kraj je předposlední v republice

POUZE PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR

Podle Tomkové jde v těchto konkrétních případech žadatelů pouze o podnikatelský záměr.

„Je zcela evidentní, že si chtějí vydělat na příspěvcích na bydlení, protože náš systém je v tomto ohledu velmi štědrý. Problematikou sociálního bydlení by se měly zabývat obce, a ne soukromé subjekty. Obec si vždy ohlídá, kdo v bytech bydlí a jak se k nim chová," uvedla starostka obvodu, který má velký bytový fond a dokázal by tak prý vybrat vlastní byty, které by status sociální bydlení splňovaly. „Nepotřebujeme nikoho z jiného města, aby v této oblasti podnikal," dodala Tomková.

Ústecký magistrát si momentálně nechává zpracovat analýzu potřebnosti sociálního bydlení v Ústí. „Chceme se zajímat zejména o oblast seniorů, lidí s dočasnou finanční tísní a samozřejmě o matky s dětmi," uvedl náměstek primátorky Jiří Madar.

Mohlo by vás zajímat: Lidé z Velkého Března přišli o obědy v domově důchodců