„Máme pětatřicet dětí. Zájem je veliký. Dokonce jsme děti museli i odmítat," říká velitel výjezdové jednotky povrlských hasičů Radek Štekrt starší. Obec mladým hasičům finančně pomáhá, takže děti mají smysluplnou volnočasovou aktivitu úplně zdarma.

Vosí hnízdo

Scházejí se každý pátek, jezdí na soutěže i na výlety. „Snažíme se jim věnovat. Nedávno jsme třeba byli na víkendové brigádě na Jezeří. Za nocleh jsme tam pomohli čistit zámecký park. Dětem, a nejen jim, se to moc líbilo."

„Nám hasiči pomohli, když jsme na zahradě objevili vosí hnízdo," říkají manželé Rajtorovi, kteří se přišli podívat na natáčení pořadu Dobráci do hasičské zbrojnice. Takové zásahy jsou ale výjimečné. „Máme ročně zhruba třicet výjezdů, z toho osmnáctkrát k ohni," upřesňuje Radek Štekrt. Když přijdou povodně, zasahují povrlští i sedmdesátkrát.

Hasičská minulost je v Povrlech spjata se žhářkou. Jmenovala se Rosina Kunertová a zapálila celkem dvanáct domů. Právě tahle série požárů vedla majetného povrlského občana ke koupi první ruční hasičské stříkačky. Stalo se roku 1798. „Dobrovolní hasiči v Povrlech loni oslavili 120 let existence," říká starosta sboru Jiří Štofčo.

Úžasný dar

K těmto úctyhodným narozeninám dostali zdejší hasiči úžasný dar. Soukromý dárce jim daroval nový hasičský vůz za dva miliony korun.

Zdejší hasiči se umějí i bavit. Tradičně tu kácejí májku, zapalují vatru nebo pořádají dětské dny. Letos je po roční pauze čeká i klasická hasičská zábava.

Poslechněte si víc v pátek po 15. hodině a ve stejném čase i v neděli 24. ledna na frekvencích 88,8 FM, 102,3 FM a 97,4 FM. Dobrovolné hasiče můžete v soutěži Dobráci roku až do pátku 29. ledna 2016 do 15:00 hod. podpořit zasláním SMS tvaru DOBRACI (mezera) POVRLY na číslo 900 11 04.

Lenka Šobová