Na kandidátce ODS se posunul z 55. místa na druhé. Novinářům řekl, že se na práci v krajském zastupitelstvu těší.

TO BYCH BYL BLÁZEN

O tom, že by se mandátu, který díky preferenčním hlasům vzdal, Kubera ani na chvíli neuvažoval.

"Už jsem se dozvěděl, že někteří dokonce z ODS si myslí, že bych si ten mandát neměl nechat. No to bych byl blázen. Jsem šťastný, že jsme v krajském zastupitelstvu dva," usmíval Kubera.

Kromě něj se do krajského zastupitelstva dostal i další zástupce teplické ODS, jeho náměstek Hynek Hanza.

Kubera kandidoval v krajských volbách poprvé. Zcela úmyslně se nechal nominovat na chvost kandidátky ODS. Nakonec díky 1670 preferenčním hlasům poskočil na druhé místo hned za lídra, starostu Kadaně Jiřího Kulhánka.

Preferenční hlasy nejsou podle senátora nutně jen hlasy pro osobnost, ale oceněním za dobrou práci. "Stačí se podívat, jak dopadly známé osobnosti v senátních volbách. Naštěstí to úplně nefunguje. Je to třeba osobnost známá, (Vlastimil) Harapes je známá osobnost, ale žádná práce za ním není. A lidé to vidí," uvedl Kubera.

DOBRÝ VÝSLEDEK

Výsledek občanských demokratů, kteří v Ústeckém kraji získali 8,54 procenta hlasů a obhájili sedm mandátů, považuje dlouholetý teplický primátor za dobrý.

"Vzhledem k tomu, co se tady dělo v Ústeckém kraji, tak je to velmi dobrý výsledek. Ztráta důvěry je rychlejší než nabytí," dodal Kubera. ODS podle něj skončí v opozici, i přesto se chce ze zastupitelské lavice pokusit chod kraje ovlivnit.

V počtu preferenčních hlasů v krajských volbách předstihli Kuberu jen hejtman Oldřich Bubeníček, který jich získal bezkonkurenčně nejvíc, 6321. Dále pak poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna (2636 hlasů) a lídr ODS Kulhánek (1838 hlasů).

Kubera patří k nejpopulárnějším osobnostem ODS. Teplice vede od roku 1994, senátorem za stejný okres je třetí funkční období.