Čtěte také: Festival dřeva zamíří do Ústí. V Letním kině budou létat třísky

Jak vznikl nápad udělat show a zároveň pomoci druhému v jeho životním osudu?
Halka Žáčková: Cílem každého Festivalu dřeva je přivést děti a jejich rodiče k zájmu o les a přírodu jako součást prostředí, ve kterém žijí.
Jana Procházková: Ne každý má to štěstí a je zdravý, ale musí žít s handicapem. Chceme poukázat na to, že i takoví lidé žijí vedle nás a je potřeba jim pomoci.

Komu bude letos pomoc směřována a jak může návštěvník festivalu pomoci?
Jana Procházková: Letos pomůžeme dvouleté Valérii Cíchové, která trpí dětskou mozkovou obrnou. Ve dvou letech se plazí jako had, snaží se hrát s ručičkami a občas se postaví na kolínka, ale hned z nich spadne. Cílem je vybrat jí formou dražby peníze na rehabilitační pobyt v lázních na Slovensku, který zdravotní pojišťovna nehradí. Věřím, že se nám podaří pomoc krásné a usměvavé holčičce v její vůli probojovat se do chůze.
Halka Žáčková: Peníze pro Valinku, jak jí říkají doma, se budeme snažit získat pomocí dražby sochy žirafy, kterou vlastnoručně udělá úřadující vicemistr světa Martin Komárek. Dražba začne úderem 15. hodiny.

Řada čtenářů si položí otázku, proč jste se rozhodli pomoci zrovna dvouleté Valérii Cíchové?
Halka Žáčková: Naše agentura Crazy Production spolupracuje s nadačním fondem Slunečnice, který pomáhá rodinám s handicapovanými dětmi. Vždy nás nasměruje, kde je třeba pomoci nejvíce. Už loňský ročník Festivalu dřeva pomáhal.

Co všechno nabídne letošní ročník Festivalu dřeva?
Halka Žáčková: Návštěvníci Letního kina se mohou těšit na závod sportovních dřevorubců v soutěži Stihl Timbersports series, za účasti šestnácti nejlepších profesionálních závodníků z České republiky. Děti si mohou užít Sváťovo dividlo, naučné stezky, lezecké lanové centrum a kolotoče. Teenageři a dospělí se mohou těšit na kapelu Navostro, z těch známějších Děda Mládek Illegal Band a Plavci s Janem Vančurou, stánky s občerstvením a zvěřinové hody.