Budoucnost stálé expozice o českoněmeckých vztazích v ústeckém muzeu. Tu včera v Praze projednávali zástupci ústeckého muzea, města Ústí a další na ministerstvu kultury.

„Ujistili jsme se vzájemně, že máme zájem v projektu českoněmeckého muzea pokračovat," potvrdil náměstek ústeckého primátora Martin Hausenblas (PRO! Ústí).

Bohužel, Collegium Bohemicum, které mělo expozici vybudovat, provází skandál s vracením 3,5 milionu korun na dotacích a trestním oznámením.

To v této souvislosti coby jeden ze zakladatelů podala Univerzita J. E. Purkyně. Peníze musí Collegium vracet po kontrole čerpání dotačních peněz Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ).

Složitý projekt

Pokud se nepodaří situaci nějak s ministerstvem kultury vyřešit, Collegium nejspíš nebude moci ani být příjemcem dotace ve výši 48 milionů korun na vybudování expozice o Němcích. Proto podalo žádost o prominutí větší části korekce.

„Prozatím nám finanční úřad neposlal žádné rozhodnutí. Nemohu proto říci, jak to dopadne," sdělila Blanka Mouralová, ředitelka Collegia. O problémech Collegia čtěte zde: Collegium má průšvih s dotacemi. Musí platit miliony

Podle Václava Houfka, pověřeného ředitele muzea, by Collegium mohla nahradit i jiná organizace. Je to prý ale příliš rozsáhlý projekt na to, aby mohlo být příjemcem dotace samo muzeum.

„Projekt vyžaduje součinnost několika subjektů, například zřizovatele, univerzity a dalších. Už jen účetní zúřadování je tak složité, že si nedovedu představit, jak to dělají naše ekonomky samy," uvedl Houfek.

Zároveň ale dodal, že zvažují různé krizové varianty pro případ, že by Collegium nemohlo dotaci obdržet. Muzeu totiž hrozí, pokud by expozice o Němcích nevznikla, že by samo muselo vracet dotaci za svou rekonstrukci.

Byla totiž podmínkou pro její udělení. „Děláme všechno pro to, aby taková situace nenastala," řekl Houfek.

Pochybení odmítá

Z manažerských pochybení, vedoucích až k této složité situaci, obviňují zakladatelé především Blanku Mouralovou. Ta ovšem jakákoliv pochybení odmítá, a naopak zakladatele obviňuje z nedostatečného financování spolku.