Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Forum Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

„Všechno to jsou staré rodinné recepty mojí babičky," přiblížil Müller. „Schraňujeme je po generace. Jen jsem je musel přizpůsobit dnešním normám. Jinak to všechno vyrábíme ručně. Buchty, vánočky, pletýnky, nebo třeba mazance."

Řemeslo po otci

Pečení přitom trvá velmi dlouho. Například jednu „várku" chleba pekaři připravují až dvacet hodin. Ostatní pečivo zhruba o polovinu kratší dobu.

Velkou pozornost věnuje Petr Müller i výběru mouky. „Musí být opravdu kvalitní a čistá. Hodně záleží na lepku a potom na tažnosti těsta," přiblížil pekař. „Buď z něj nakonec upeču dobrý kousek, který mi chutná, nebo ne. To si potom s mlynářem musím vyříkat, aby nám příště dodal kvalitní surovinu."

Pekařské řemeslo převzal po svém otci na přelomu tisíciletí, v roce 2000. „Táta ovšem pekárnu provozoval už od roku 1995. Nejsem vyučený pekař, všechno znám od něj."

Dlouhá cesta

K pečení kvalitního pečiva ovšem musel ujít dlouhou cestu. Vystudoval totiž informační technologie a pracoval s počítači.

Které z produktů své pekárny má nejraději? To prý nedokáže říci. „Jak jsem už vysvětloval, některé pečivo pečeme jen v některém ročním období. Takže se spíš těším, jak si ukousnu kousek toho mazance, nebo vánočky, který zrovna máme v peci. Hodně mám rád buchty."