"Naše děti jsou statečné, déšť je nerozhází," řekla Marie Čápová, ředitelka ZŠ Neštěmická z krásnobřezenské Vyhlídky.

POHYB BYL MOTIVEM AKCE

Pohyb, konkrétně skákání přes švihadlo, byl motivem akce, která bavila u obchodního a zábavního centra Forum Ústí. Od 9 do 18 hodin se na Kostelním náměstí střídaly u švihadel známé tváře, třeba moderátor Aleš Lehký, zpěvák pop skupiny Lunetic.

Nechyběli sportovci, též boxer Lukáš Konečný, boxerka Fabiana Bytyqi, zaskákali si i návštěvníci z řad veřejnosti. Akci Skákejme pro zdravé srdce pořádal Nadační fond Energie pomáhá firmy Centropol.

"Náš fond vznikl v roce 2011. Podporovali jsme s manželem řadu drobných projektů, teď přišel čas pro projekt větší. Pro akci Skáčeme pro zdravé srdce. Zdravým pohybem posilujeme zdravé srdce, navíc když budeme zdraví my, můžeme pomáhat těm, kteří tak úplně zdraví nejsou," ví Lenka Graf, spoluzakladatelka fondu Energie pomáhá a jeho patronka i prezidentka.

První ročník Rodinného festivalu v Ústí nad Labem.
FOTO: Rodinný festival bavil workshopy, hrou na ukulele i divadly

A přišel také Josef Liehne, ředitel Masarykovy nemocnice. "Srdce pracuje jako pumpa. Když se ta pumpa ale zastaví, je to velký problém. My umíme i takové srdce rozběhnout, aby zase fungovalo. Ale hlavně vám chci říct, co dělat, aby se srdíčko nezastavilo. Je potřeba cvičit od raného dětství. A vy dnes k tomu děláte první krok, když si tu zaskáčete přes švihadlo," řekl usměvavý ústecký lékař.

Přišli profesionální skokani přes švihadlo z Centra švihadel Praha, lákala bike trialová show Tomáše Eibla i triky s footbagem Jana Webera.

ZPÍVALA I YOUTUBERKA

Zazpívala oblíbená youtuberka Veronika Spurná, bývalá členka dívčí skupiny Five Angels, na programu byla show parkurové party Freemove.cz team, jejíž videa plná akrobacie udivuje nejednoho diváka. Následoval koncert skupiny Lunetic od 16.45 hodin.

Dopolední program pro školy a školky nabídl exhibice, kurzy zdravovědy, soutěže a skákání přes švihadlo. Základy první pomoci a resuscitace děti ukázal tým záchranářů Fresponder, vstup byl zdarma.

"Máme tu dnes čtyři třídy. Tato akce se nám dost líbila, zaujala nás, už když nás ve finále prázdnin její pořadatelé oslovili. Jsou fantastický v tom, že nám poslali švihadla, abychom mohli trénovat. Dostali jsme jich pro školu hned tři sta, každý žák dostal jedno, aby mohl trénovat. Díky tomu, že má každý své, vzali žáci akci za svoji a skáčou víc, než bychom čekali," řekl třídní učitel 5. A Ruda Bitala ze ZŠ Neštěmická.

Běh kampusem ústecké univerzity přilákal v sobotu desítky závodníků.
Výtěžek z Běhu kampusem putuje na Lékaře bez hranic

Učitel ví, že podobná akce není výjimečná. "Lidé se pro zdraví ostatních snaží dělat stále víc. Třeba už ve středu jdeme na Mírové náměstí, kde ministerstvo vnitra chystá akci Bezpečně do školy. My bychom dětem tyto záležitosti stejně řekli ve škole, ale takto - díky pořadatelům - je to pro ně záživnější," je rád učitel.

"Trénuju na dnešek asi 14 dnů," řekla Vendula Demelová (10). "Bez téhle akce bych asi švihadlo neměla, ale skákat na něm není těžký. Jen se musí hodně trénovat," tvrdila čtvrťačka z Neštěmické. "Těším se dnes na celý den," svěřila se její spolužačka. "Skákáni si tu užívám," prozradila Vaneska Giňová (10).

Johanka Hausnerová ze druhé třídy ZŠ České mládeže z Klíše Deníku prozradila: "Skákání mám ráda, je to zábavný. Naučila jsem se to ale až když jsme měla ve škole tělocvik," vzpomínala malá školačka. 

Školačka Lucie Kocková s paní učitelkou skákaly přes jedno duhové švihadlo, přes takříkajíc "profesionální stroj". "Chodila jsem na rope skipping, proto mám lepší švihadlo. Ale jestli chcete, můžete si ho tu taky koupit," prozradila.

"Prodáváme je tu za 350 korun, navíc se tady můžete přihlásit do kurzu skákání přes švihadlo a naučit se pořádně skákat," potvrdila Jana Beránková z pražského Rope Skipping Centra.

Zažít Střekov jinak.
FOTO: A zase jsme zažili Střekov jinak. S plnými bříšky a muzikou