Manželský slib se rozhodli v sobotu ve 12 hodin, tedy ve stejný čas a na stejném místě jako před padesáti lety, obnovit. Na jejich zlatou svatbu přišla zhruba dvacítka členů rodiny.

TATÍNEK SLAVIL I NAROZENINY

„Důvodů k radosti je hned několik, vedle znovuobnovení manželského slibu také to, že tatínek dnes slaví dvaaosmdesáté narozeniny," sdělila dcera šťastných manželů Daniela Bartůňková.

Jedinečnou atmosféru zlaté svatby dokresloval zvuk varhan, požehnání místního faráře i čtení biblických textů rodinnými příslušníky. Nechyběl samozřejmě ani novomanželský polibek.

A jaký je lék vedoucí k dlouhotrvajícímu manželství? „Musí být tolerance, ne se rozhádat kvůli každé hovadině. Důležité je umět někdy ustoupit," uvádí Karel Beneš, který se se svou ženou poznal v Telnici.

PADESÁT LET UTEKLO JAKO VODA

Mají spolu tři vnoučata, dvě dcery a nespočet krásných zážitků. „Hodně jsme cestovali, jezdili jsme hlavně pod stan. Těch padesát let uteklo jako voda, ale zvládli jsme to," říká Karel, podle kterého je pro spokojené soužití důležitá rovněž dobrá kuchyně.

„Můj manžel má rád všechno, teď nejraději zeleninu, maso už ani moc ne," vypráví Marie Benešová, která dlouhá léta s jedním mužským hodnotí jako spokojené.

„Muž byl vždy tolerantní, jeho maminka a tatínek nám také hodně radili a pomáhali. Už bych ho neměnila, vydržíme to spolu až do konce," doplnila šťastná manželka.