Po pas ve vodě pochytali do sítí tisíce kaprů a dalších stovek ryb. Žádná z nich ovšem nezamířila na tržiště ani do rukou přihlížejících diváků, nýbrž do revírů ústeckého Českého rybářského svazu.

NOVÝ DOMOV V REVÍRU

„Neprodávají se, nejsou to tržní ryby. Vypustíme je do sportovních vod v našich rybářských revírech," potvrdil za svaz jeho jednatel a starosta Chabařovic Josef Kusebauch.

Právě i v jeho obci se nachází jeden z revírů, kde vypasení kapříky našli svůj nový domov. Sobotní výlov zabral rybářům a brigádníkům jen několik hodin.

„Teploty jsou nízké, takže ryby nestrádají nedostatkem kyslíku. Ryby jsou ovšem kvůli malému množství vody v horších podmínkách, proto musíme být rychlí a dostat je ven během jednoho dne," uvedl Kusebauch.

ZLATÁ RYBKA ŠLA ZPĚT

Kapry, amury, ale i štiky rybáři s chirurgickou přesností přetřídili podle velikosti.

„Pro nás je nejdůležitější nejběžnější hmotnost kapra, a to kolem jednoho kilogramu. Ryby vážíme a hned nakládáme na auto. Přeje nám počasí, je chladno, ale zároveň neprší. Dobře se pracuje, ryby nestrádají," pochvaloval si Kusebauch, který zároveň ukazoval na všudypřítomné poletující volavky, které z vody vyzobávaly drobné rybky, jež zbyly na březích.

Občerstvení čekalo i na samotné návštěvníky, kteří si mohli dát uzenou rybu.

Hlubiny Habráku ovšem ukrývaly i kousky, které se vidí jen málokdy. Například světlého sumce či tolstolobika původem z Asie. Velkým lákadlem byl též zlatý kapr, který ovšem nikomu tři přání splnit nestačil.

„Všechny tyto unikátní ryby vracíme zpátky do Habráku. Chtěli jsme je ukázat hlavně rodičům a dětem," podotkl hospodář Českého rybářského svazu Ústí Karel Jakubec.

Organizátoři už teď přemýšlí, jak výlov rybníka 
v příštím roce vylepšit. „Určitě si musíme pořídit ještě jedno auto na rozvoz, aby nevznikaly takové časové prodlevy," řekl Kusebauch.

Během roku má svaz podle něj ovšem i jiné starosti. Velké problémy způsobují pytláci, kteří si na habrovické ryby dělají zálusk. „Neustále tady chodí rybářská stráž a hlídá, jinak by ztráty byly podstatné," dodal Kusebauch.

Co všechno žije v Habráku?V Habrovickém rybníce žije 10 tisíc kusů kapra, zhruba tisícovka amurů, 550 štik, 500 kusů lína a půl tuny drobných rybiček. Vzácné úlovky jako zlatého koi kapra, tolstolobiky či sumce albína vrátili rybáři zpět. Všechny ostatní vylovené ryby putovaly do revírů v ústeckém okrese, například na Labe, do Chlumce, do Varvažova, Chabařovic, do Tisé či do Stebna.