Přespávají v indiánském týpí, hernu mají v mongolské jurtě, ráno krmí ovečky, večer koukají na letní kino. Přes den vyrážejí na výlety do okolí. V pondělí byla celá skupinka v Litoměřicích v pohádkové věži, kde spousta krásných loutek čeká na svou šanci.

Dříve tam byla hvězdárna, dnes po točitých schodech stoupají děti, aby naučily mluvit Kašpárka a fandily Červené karkulce. Z okna je vidět krásný park, kousek je to na nádraží. Pokud jste tam ještě nebyli, tak neváhejte.

Sice jim v Lovosicích ujel navazující vlakový spoj do Litoměřic, ale jim to nevadilo. Další vláček jel za půl hodiny.

CESTA VLAKEM BYLA DOBRODRUŽSTVÍM

Tomáš I., Tomáš II., Justýna, Ríša malý, Ríša velký, Honza, Leona, Markéta, Šárka, Patricie a Martina. Pořád něco objevovali, nejmladší dívence byly tři roky, dvě slečny ukončily pátou třídu.

Cesta vlakem byla pro mnohé nečekaným dobrodružstvím, živého průvodčího ještě neviděli. Krátké zastavení u pokladny vyřešila učitelka, potom to začalo. Ve věži bylo 250 loutek, každá jiná. Děti si je mohly vyzkoušet, ohmatat, prohlédnout. Děvčata se vrhla na princezny, kluci hledali rytíře, draky, vodníky a čerty. Po hodině improvizace došlo na společnou hranou pohádku.

Každý si vybral jednu loutku, hlavní postavou byl myslivec, který hledal ve světě nevěstu. V hlubokém lese potkal Koblížka, hladového vlka, Ježibabu a hloupého Honzu. Všem dobře poradil, jak to v pohádkách bývá, zapomněl však na českou vlastnost krásných žen, závist. To královna mu štěstí nepřála a byla tu pěkná zápletka. Tu ještě znásobil výrok jednoho herce, který prohlásil, že princezna čeká dítě. Úplný horor.

Potom se psalo do kroniky a byla to pěkně dlouhá poznámka ve verších. Podepsali ji úplně všichni a v přízemí nakoupili dárky pro rodiče.

ZÁŽITKŮ NA NOČNÍ VYPRÁVĚNÍ BYLO DOST

Zpáteční vlak měl zpoždění, ale zážitků bylo dost na noční vyprávění.

V týdnu děti ještě čekaly Zubrnice, noční zoologická zahrada, plavba lodí a dřevěné sochy v Dubici. Zajímavý projekt! Ještě aby jim vydrželo počasí.