Krajkami ozdobené předměty ústecké muzeum do sbírek získávalo od svého založení. Díky tomu může představit bohatou ukázku užití krajek nejen jako doplněk krojů, či slavnostních oděvů i při zkrášlování domácností. Unikátní krajky ovšem vyžadují zvláštní péči, jelikož jsou velmi choulostivé.

ÚDRŽBA JE SLOŽITÁ

O tom, že krajky vůbec není jednoduché udržet svěží, ví své kurátor sbírky, muzejní restaurátor a konzervátor Jiří Belis. „Krajky vyžadují hlavně vlídné zacházení. Nesmí se prát v pračkách, nesmí se na ně užívat příliš drastické prací prostředky. Prát se musí dle toho, jaké je jejich použití. Dříve je lidé prali odděleně," popsal Jiří Belis.

Mohlo by vás zajímat. Na otevření šikmé věže už vybrali půl milionu

Stará krajka totiž už má namožená vlákna a není tak pružná. Takže čištění vyžaduje speciální postupy. „Pokud někdo chce zachovat paličkovanou krajku, tak než se pustí do údržby, měl by se o tom poradit s odborníkem. Stejně tak je odlišné jejich sušení. Krajky je potřeba vypnout, což je poměrně pracné. Babičky dřív takto sušili záclony, na něž měly vypínací rámy. Takže žádnou sušičku," pokračoval kurátor Belis.

Potřeba je také krajky škrobit, to zabraňuje lámání jemné části vlákna. Staré krajky je též nutné jemně bělit, což textilie také namáhá. Největší starosti muzejníkům dělá kvůli své jemnosti hedvábí, následuje bavlna. Nejméně starostí nadělají lněné textilie. „Krajky je potřeba uchovávat mimo světlo, které je také poškozuje, hlídat vlhkost kolem čtyřiceti procent a chránit je před prachem," vysvětlil Jiří Belis.

KRAJKA Z KOVOVÉ NITĚ

Krajky bývaly běžné v domácnostech z konce devatenáctého a valné části století dvacátého. „Ženy je dokázaly zhotovit ve svém volném čase a bývaly jejich pýchou i vizitkou. Sem patří zvláště háčkované dečky, prostírání, ale i rozměrné záclony. Očím návštěvníka paní domu vystavovaly i krajky na polštářích a peřinách ve venkovských obydlích," dodal historik ústeckého muzea Martin Krsek.

Návštěvníci muzea mohou ve vitrínách spatřit ukázky ložního prádla z přelomu 19. a 20. století, části lidových krojů s různými druhy krajek, včetně krajky z kovových nití, a také krajky paličkované. Ty patřily mezi nejsložitější ozdoby, někdy technikou paličkování vznikaly celé figurální kompozice, které tvůrci a vlastníci zasklívali a rámovali jako obrazy.

Přečtěte si také. Ústecký stadion si chtějí pronajmout fotbalisté