„Co s tím budeme dělat?" ptala se žena muže, který vlekl k autu kbelík s dvěma velkými rybami. „Amura bychom si mohli udělat ještě dneska večer, s kaprem počkáme," plánoval muž.

„Kaprů jsme prodali asi dva metráky, amura jeden. Ryby jsou opravdu hodně velké, amuři mají kolem čtyř kilogramů, kapři začínají zhruba na čtyř a půl kilech, ale jsou tu i mnohem větší. Možná až otevřeme další sádky, budou tam i nějaké menší ryby," odhadoval pracovník sádek Roman Sever.

Jeho kolega František Svačina odpozoroval záměry zákazníků. „Je to tak půl na půl. Někteří si je udělají hned a plánují, že do Vánoc ještě přijdou. Jiní je naporcují, něco snědí a zbytek schovají do mrazáku na Vánoce. Většina lidí chce rybu zabít, hodně z nich si ji nechává i vykuchat," dodal.

AMUR JE LIBOVĚJŠÍ

Na chabařovických sádkách mají ryby z Doks. Je jich dost a dostatečné množství bude k dostání i těsně před svátky, kdy se budou prodávat každý den.

Zatím je prodej ryb naplánován ještě na příští pátek od devíti do patnácti hodin. V úterý 20. prosince začne předvánoční prodej a otevřeno bude už od osmi hodin opět do patnácti.

Kilo kapra stojí 79 korun, amur je o desetikorunu dražší. „Amura doporučuji, je libovější a má méně kostí," řekl Roman Sever.