Centrum se nyní dočkalo dostavby a významné modernizace. Prostory, kde ještě před nedávnem byly staré šatny a lékařské pokoje, teď září barvami. Nechybí špičkově vybavené ultrazvukové pracoviště, poradna pro rizikové těhotenství, ani prostory pro kontroly poslechu srdce plodu. Vysoký komfort zaručují rovněž pohodlná křesla a odkládací místa. Pro nastávající maminky se centrum otevře již od února.

Rekonstrukce centra spadajícího pod gynekologicko-porodnickou kliniku vyšla nemocnici na zhruba pět milionů korun bez DPH.

PŘIBÝVÁ PŘEDČASNÝCH PORODŮ

„Oddělila se ambulantní a lůžková část. Maminky tak mají samostatnou místnost pro natáčení záznamů plodu v období těhotenství. Z medicínské stránky bych vyzdvihla též samostatnou vyšetřovnu pro odběry plodové vody, která doposud byla společná s těhotenskou ambulancí," uvedla vrchní sestra kliniky Iva Černá.

Jak upřesnil přednosta ústecké gynekologicko-porodnické kliniky Tomáš Binder, centrum se zabývá rizikovým těhotenstvím i péčí o předčasně narozené děti.

V Ústeckém kraji bylo v posledních letech zhruba dvakrát víc předčasných porodů, než činí republikový průměr. „Určitě za tím stojí sociální složení obyvatelstva. Výrazně se na tomto počtu podílejí romské matky. Jestli mají nějaký gen, že rodí předčasně, anebo je to stylem života či životním prostředím, zatím není zřejmé, ale intenzivně získané poznatky analyzujeme," podotýká přednosta Binder.

Problém? Předčasné porody

Přednosta ústecké gynekologicko-porodnické kliniky Tomáš Binder působí v Ústí od roku 2012.

Čím se centrum zabývá?

V první řadě to je péče o předčasné porody. Do 32. týdne koncentrujeme maminky u nás. Ústecký kraj má centra v Mostě a v Ústí, v ČR jich je dvanáct. Nad 32. týden se koncentrují maminky v tzv. centru intermediální péče.

S jakými problémy se nejčastěji setkáváte?

Jde o celou škálu, nejčastější předčasné porody, předčasné odloučení placenty, krvácení v těhotenství, poporodní krvácení či tromboembolie.