Může vést až k úplné slepotě. Trpí jím stovky lidí z celého Ústeckého kraje. Významný krok k jeho léčbě teď předvedli na oční klinice Fakulty zdravotnických studií ústecké univerzity a Krajské zdravotní Masarykovy nemocnice v Ústí.

PRVNÍ VE STŘEDNÍ EVROPĚ

Lékaři tady vůbec jako první ve střední Evropě provedli mikropulzní operaci novým diodovým laserem IRIDEX Cyclo G6.

Páteční zákrok, trvající pouhé tři minuty, vedla přednostka oční kliniky Ivana Liehneová.

„Aplikací vln infračerveného laserového světla do oblasti řasnatého tělesa, které produkuje nitrooční tekutinu, dochází k omezení tvorby nitrooční tekutiny a snižuje se nitrooční tlak. Lidé s glaukomem si musí do očí kapat speciální kapičky. Po ošetření to však už u většiny pacientů nebude nutné," říká přednostka oční kliniky Ivana Liehneová. Podle ní se tak kvalita života pacientů výrazně zlepší.

Jednou z prvních pacientek byla i Jana Štěpánková 
z Ústí, která začala být na kapky proti zelenému zákalu alergická.

ZÁKROK NECÍTILA

„Bylo mi po nich hrozně zle, měla jsem žlučníkové problémy a bolel mě žaludek. Jsem ráda, že mi paní doktorka operaci laserem nabídla. Doufám, že se mé problémy se zeleným zákalem vyřeší," sdělila první dojmy po operaci Štěpánková. Zákrok prý vůbec necítila, nejvíce prý bolela narkóza injekcí.

V databázi má momentálně klinika asi 1200 pacientů s glaukomem. „Uvidíme, jaký zájem o zákrok bude. Pacienti mívají strach. Tři čtyři roky si kapou a najednou jim řeknete, že po ošetření laserem to už nebude potřeba. Ne každý je dostatečně odvážný, roli hraje psychika," myslí si Liehneová.

Přístroj stojí zhruba milion korun. „Tato nová metoda je hrazena zdravotní pojišťovnou. Přístroj máme prozatím jako první v republice zapůjčený, ale již jsme zařadili jeho zakoupení do investičního plánu Masarykovy nemocnice na rok 2017," sdělil ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní Josef Liehne.