„Mám tady techniku z druhé světové války legendární britskou stíhačku spitfire a námořní letoun, který se používal k záchraně pilotů a k průzkumu," vysvětlil Křeček, kterému prý skládání jednoho modelu zabere týden, zhruba dvě hodiny denně.

Nepopsatelná radost

„Obtížnější věci ale trvají klidně i rok. Málokterý modelář si totiž koupí už hotový model od svého kolegy. Každému z nás jde o ten pocit, když model poskládáme. Zabere to sice spoustu času a energie, ale z výsledku pak máte nepopsatelnou radost," doplnil Křeček.

Odborná komise během výstavy zhodnotila více než 180 modelů od účastníků z celého regionu, napříč různým věkovým spektrem.

„Máme tu mladé žáky, ale i seniorskou generaci. Co se týká kritérií, na které se porota zaměřuje, hodnotí se čistota zpracování, zatmelené spáry i precizní geometrie. Několik přihlášených modelů, které jsou na opravdu vysoké úrovni, pak hodnotíme podle přesných pravidel Svazu modelářů České republiky," doplnil ředitel soutěže Jiří Buzovský.

Telnická premiéra

Telnice hostila modelářskou soutěž vůbec poprvé. „Upevňujeme tím zdejší komunitu, což přispívá k podpoře jak obce, tak místních občanů," podotkl jeden z organizátorů Jiří Bureš.

Hlavní cenu Jaroslava Urbance, na jehož počest modeláři svou soutěž pojmenovali, získal Pavel Huryta z libereckého klubu modelářů. Porotce zaujal jeho model britského letounu Bristol F.2 Fighter.