Ty jsou už dlouhá léta v žalostném stavu, některé z nich vykradači otevřeli a odnesli si cenné věci včetně zlatých zubů. Podobně chátrá i hřbitovní kaple, o jejíž záchranu Krsek bojuje. Spolu se zástupkyní Ústecké komunitní nadace Kateřinou Valešovou připomněl, že opravit hroby mohou pomoci také místní dobrovolníci.

„Když se dají dohromady tři nadšenci, mohou žádat jako občanská iniciativa. Dotace může být až 50 tisíc korun na jeden projekt. Výzvu zveřejníme v srpnu," sdělila Valešová.

Leží tady například průmyslník, politik a zakladatel ústeckých novin Carl Wolfrum i další významné osobnosti.

HROBKA rodiny Wolfrumů v Krásném Březně.
Za hroby dluží Ústečané statisíce korun

Ústecký historik Martin Krsek tady má své příbuzné už od roku 1907. Vandalismus se jim naštěstí vyhnul, jak ovšem uvedl během úterního setkání se zájemci o historii hřbitova, město by se o cenné hrobky mělo postarat a opravit je.

„Podívejte se, jak vypadá hrobka rodiny Wolfrumů, je otrhaná a sběrači kovů z ní ukradli už všechny mosazné i železné prvky. Pořád je to ale krásná kamenná stavba, která není nijak extra porušená," řekl Krsek.

MĚNÍ SE V RUINU

Ruku k dílu ale mohou přiložit také dobrovolníci, kterým organizačně pomůže Ústecká komunitní nadace. „Už tři roky podporujeme partu nadšenců, kteří ze země krumpáči vykopávají starý německý hřbitov u Všemil. Podobně si o dotaci mohou požádat i další," podotkla za nadaci Kateřina Valešová.

Dle Krska je město Ústí na podobně krásné hřbitovy chudé. „V 70. a 80. letech probíhala likvidace největšího hřbitova na Ovčím Vrchu. Dle dobových zpráv to bylo velmi nepietní, hlavy zesnulých tam byly napíchnuté na kůly," popsal Krsek, který kromě hrobů roky bojuje za další pietní stavbu na krásnobřezenském hřbitově. Jde o zdejší hřbitovní kapli, která se mění v ruinu.

„Na příštím zastupitelstvu chci znovu předložit materiál na opravu kaple, protože žalostný stav této památky má dopad na stav celého hřbitova a tedy i hrobek slavných Ústečanů," myslí si. Kaple by se podle něj dala využít pro zázemí hřbitova i jako pohřební síň.

Mše svatá v kostele sv. Floriána.
O záchraně alabastrového oltáře by mohli sepsat knihu